Určite to poznáte aj Vy: uvidíte nejaký pokrm a hneď ho chcete vyskúšať, urobiť a ochutnať ;-)
A tak to bolo aj s touto tortou. V rámci marhuľových slávností v Rakúsku a najmä sezónnosti marhúľ ju podávali v "pohostinstve" Rosenberger.
Zobrala som si brožúru, kde je vyfotená a dočítala som sa, že je z piškotového korpusu, s gréckym jogurtom a marhuľovým mousse. Pomer ingrediencií ani pracovný postup uverejnený nie je.
A tu začala moja improvizácia: urobím si ju po svojom, veď nejaké pekárske-cukrárske začiatky mám už za sebou :)
Potrebovala som na "krém":
1,5 veľkého gréckeho jogurtu
3 detské PL prášk.cukru
2 smotany na šľahanie
2 stužovače na šľahačku
na korpus:
5 vajec (žĺtka, bielka zvlášť)
250g práškového cukru
1,5dl olivového oleja
1,5dl teplej vody
250g polohrubej múky
10g prášku do pečiva
3PL karobového prášku (môže byť aj kakao)
na "mousse":
marhule (ja som použila mrazené)
3 detské PL vanilkového pudingu
Pár rokov dozadu som piekla rôzne torty niekoľkokrát v roku. Postupne som ich však prestala piecť.
Korpus som nechala vo forme vychladiť.
Kým korpus chladol, v mise som vymiešala jogurt s cukrom. V druhej mise smotany na šľahanie so stužovačom. Ku šľahačke som pridávala jogurtovú zmes a opatrne vmiešala a rozmiešala. Dala som odstáť do chladničky.
Marhule som použila mrazené z tohtoročnej úrody. Žiaľ, pri rozmrazovaní zhnedli. použila som limetkovú šťavu, aj trocha kyseliny citrónovej, nepomohlo. Marhule som rozmixovala, dala prevariť a zahustila s vanilkovým pudingom :-)))))))))))) Po vychladnutí som zmes dala ešte do chladničky zachladiť.
Po vychladnutí som z korpusu vyčnievajúci vrch zrezala a nakrájala som 3 pláty. Z jedného plátu som urobila 5 pásov. Na spodný plát som natrela jogurtovú zmes a dookola som poukladala tie pláty, ktoré som ešte vo forme zrezala na nižšie. Naliala som všetku marhuľovú zmes, zarovnala a opatrne ponatierala na ňu zmes jogurtovú, aby aj kraje boli vyplnené. Uložila som druhý plát korpusu a zatrela jogurtovou zmesou. Tortu som uložila do prenosnej nádoby, zakryla a dala do chladničky.
Ostatkom jogurtového krému som tortu ponatierala a obsypala mletými pistáciami zmiešanými s mletými tekvicovými semienkami. Tieto úkony som robila až u rodičov a torta sa mohla hneď podávať. Vlastne: najprv sme zagratulovali môjmu otcovi k 66., sfúkol 6 sviečok a "ochutnávka" sa mohla začať.
Dobrú chuť :-)
Ospravedlňujem sa za zníženú kvalitu obrázkov, ale dcéra je odcestovaná aj s jej skvelým fotoaparátom :-((( No nič to nemení na tom, že torta bola výborná, lahodná, osviežujúca :)
Zuzka, vidim, ze sa podarila, aj drzala tvar a aj chutila .-) tak super! Ta na obrazku je naozaj inspirujuca...a ocenujem, ze si si sama pripravila ingrediencie aj postup! Musela byt naozaj vyborná, ked si ju piekla ty :-)
OdpovedaťOdstrániťJa som po dnesku este stale najedena .-DD
Táni, ďakujem za pochvalu :-) Zvládla som presne iba jeden kúsok, ešte teraz trávim naše dnešné menu :-DDD
Odstrániťach Zuzka, ja som vedela že už mám ísť spať :-DDD...ale nedalo mi, aby som ešte nepopozerala čo mám omeškané a dobre som spravila, ináč by som prišla o tvoj krásny recept. Tortička sa ti krásne vydarila, si veľmi šikovná a tvojmu tatkovi dodatočne všetko najlepšie k narodeninám! :-))
OdpovedaťOdstrániťIvetka, veľmi pekne ďakujem. S výsledkom som spokojná aj ja, korpus bol jemnučký a jogurt s marhuľami úplne k sebe "sedel".
Odstrániťto verím, také mám rada:-) Zuzka, prajem krásnu nedeľu :-)
Odstrániť