Jednoduché pohostenie. Mamina mi "prikázala", že nemám nič variť, že prídu po obede iba na kávu a koláčik. A ja som ju poslúchla: nevarila som, iba dala piecť a za studena čo to pripravila ;-)
Ľalie z našej záhradky
pre maminu :-)
Poznáte tento sójový jogurt? Limetkový s medovkou: odporúčam, je vynikajúci! 500g stojí síce cez 3 Eurá, ale veď si ho predsa nekupujeme každý deň ;-)
Jogurt som použila na tortu
pre Terku.
Inšpiráciu na túto vegánsku tortu som našla na tomto vegan blogu
http://bezkrutosti.blogspot.sk/2012/06/kolacek-s-tofu-ovocem.html . Pri samotnej príprave som si urobila pár drobných zmien.
Na korpus som použila 90g celozrnnej pšeničnej múky a 30g múky pohánkovej. K tomu 5g prášku do pečiva a 20g strúhaného kokosu. Pridala som 60ml teplej vody, 2PL olivového oleja a 5PL agáve. Zmes som premiešala a dala do chladničky odstáť, kým som urobila plnku.
Na plnku som na jemno nastrúhala 2 ks bieleho tofu (spolu 420g), pridala 50ml limetkovej šťavy aj s dužinou (nabudúce pridám viac, limetky nám v "kréme" bolo málo), 1dl sójového mlieka, 1PL Gustinu a 7PL agáve. Spolu som vyšľahala, plnka má byť riedšej konzistencie.
Tortovú formu som vymazala flórou a vysypala hladkou múkou. Nachystaný korpus som opatrne - jemne uhladila rukou na dno formy a naň som vyliala plnku. Tortu som piekla vo vyhriatej rúre na 170°C 40 minút. Nabudúce ju budem piecť kratšie, "trolilinka" spodok prihorel. Piekla som ju včera, keď vychladla, formu som prikryla tanierom a dala na noc do chladničky.
Vrch bol jemne "popraskaný", čo vôbec nevadilo, pretože som naň natrela vyššie uvedený jogurt. Tortu som dozdobila plátkami limetky a lístkom medovky :-)
Recept na tofu guľky nájdete tu: http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/06/tofu-gulky.html
Nesmela chýbať ani tradičná focaccia :-)
http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/04/focaccia-farcita-plneny-taliansky.html
Do plnenej som použila klasický nastrúhaný eidam, cherry paradajky a bazalku.
Terkina najobľúbenejšia: plnená sušenými paradajkami a čiernymi olivami. Recept nájdete tu:
http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/06/focaccia-so-susenymi-paradajkami.html
Šalát z krabích tyčiniek: krabie tyčinky 200g pokrájame, dáme do väčšej misy, pridáme papriku PCR, tmavozelenú a červenú pokrájanú na drobno, sterilizovanú kukuricu, strúhaný syr, mladé cibuľky na kolieska pokrájané a asi 3 kyslé smotany. Podľa chuti dosolíme či okoreníme. Pred podávaním dáme do chladničky.
Na tento "raffaello" koláč je viacej receptov, ja som si spomedzi nich "prešpikovala" tento svoj.
V mise vyšľaháme 2 vajcia a postupne pridávame a šľaháme 1 hrnček cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva. V ďaľšej mise si premiešame 1 hrnček práškového cukru s 1 a 1/2 hrnčekom strúhaného kokosu.
Plech som vymastila maslom, vysypala strúhaným kokosom. Zmes som vyliala na plech a ešte neupečené cesto posypala cukrovo-kokosovou posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C asi 20-30 minút. Ešte teplé polejeme smotanou na šľahanie (3 po 180ml).
A popíjali sme domácou limonádou z bazového kvetu, medovky, agáve, limetky a vody.
Zahrali sme si aj niekoľko partičiek žolíka a krásny deň bol za nami :-)))
teda Zuzka, to si krásne všetko pripravila a aj nafotila :-) A oslávencom prajem všetko najlepšie!!! :-)) Mali ste aj program plný zážitkov, super! :-D
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, Ivetka, aj za pochvalu aj za gratulácie :-)))
Odstrániťhmm, same dobrotky, teda, tolko receptov, ta focaccia je uplne uzasna! pre mna asi najviac zo vsetkeho, rafaelo kolac by nam tiez urcite chutil, dobry napad .-) Niekedy odskusam... jogirt vidim prvy krat, vyzera tiez vyborne :-) jednoducho, narobila si mi slinky, idem nabrat veceru .-D
OdpovedaťOdstrániť