sobota 16. júna 2012

Vegánske lasagne :-)

V noci som si len tak "listovala" na blogoch a narazila som na lasagne od Andrejky http://varimeslaskou.blogspot.sk/2011/05/tradicne-talianske-lasagne.html

Hneď ako som zbadala foto, dostala som na ne neuveriteľnú chuť! Domáce lasagne som robila už dvakrát, no teraz som chcela urobiť a aj urobila vegánske, aby aj moja dcéra z nich niečo mala ;-)


Terezka je od štvrtka "maród", tak som jej dala variť zeleninový vývar (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, kel, cesnak, cibuľa, pór, zelerová vňať, petržlenová vňať). Ako závarku sme si dali kuskus s chilli. Ľahká osviežujúca zeleninová polievka, ktorá pohľadí dušu aj zasýti (aspoň kým budú lasagne hotové ;-) ).


Na sójovú zmes som spotrebovala:
1 bal. sójového granulátu (uvaríme podľa návodu)
4 mladé nakrájané cibuľky
1 menšiu nastrúhanú mrkvu
0,05dl červeného vína
2 veľké a 3 malé nakrájané paradajky
doma usušený rozmarín, tymián a 2 bobkové listy

Na troche olivového oleja som orestovala cibuľku, mrkvu, postupne som pridala sójovú drvinu, zaliala vínom a nechala odpariť. Pridala som paradajky, bylinky a dusila pod pokrievkou za občasného miešania 1 hodinu.

Pripravila som si - nastrúhala 100g údeného tofu.

Bešamel:
2PL flóry
3PL gustina
0,7l sójového mlieka
muškátový oriešok

V kastróliku som rozpustila floru, pridala gustin a do hladka vymiešala. Postupne som prilievala sójové mlieko, vždy asi po 1dl, rozmiešala dohladka a opäť. Keď bolo všetko dostatočne prevarené, odstavila som bešamel zo sporáka.

Lasagne:
340g pohánkovej múky (môžete použiť akú máte doma)
2PL morskej soli
3PL olivového oleja
2dl teplej vody

Cesto som vymiesila najprv vareškou, potom rukou a jemne som si prisypala gustin. Nechala som odstáť asi 20 minút. Guľu som si odvážila a rozdelila na 5 častí. "Dosku" som si poprašovala gustinom, pláty vyvaľkala na približne rovnakú dĺžku a šírku a začala som plniť zapekaciu misu :-)


Na dno misy som rozvrstvila sójovú zmes a naliala bešamel, položila som plát lasagne a opäť sójová zmes, bešamel, strúhané údené tofu a opäť vrstviť. Použila som iba 4 pláty lasagne (podľa množstva plnky).


Skončila som s plátom, zmes, bešamel a tofu. Lasagne som dala piecť do vyhriatej rúry na 180°C 45 minút.


Po vybratí z rúry necháme vychladnúť - odstáť aspoň polhodinu.


Samozrejme, že som nevydržala a po 20-ich minútach som lasagne porciovala.


S Terkou sme si k nim dali ešte aj čerstvé paradajky.

Dobrú chuť :-)

Úprimne: vôbec mi v nich nechýbal roztekajúci sa syr alebo parmezán. Pre mňa boli úplne "dokonalé", veď som si naložila 2,5krát! a teraz trávim. Odporúčam :)












































































































































































































































































































































































































































































































2 komentáre:

  1. Dakujem za krasny recept, velmi ma potesil. A ze sa neda navarit chutne pri vsetkych moznych dietach...A veru ze da. Krasne servirovanie, mas u mna jednotku s hviezdickou :))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ďakujem :-), som rada, že recept potešil. V týždni sa chystám opäť urobiť.

      Odstrániť