pondelok 9. júla 2012

Jačmené krúpy :-)

Ako dieťa som krúpy nemala rada, no teraz ich zbožňujem.

Krúpy sú zrná jačmeňa, získavajú sa olúpaním a obrúsením zŕn. Jačmeň priaznivo pôsobí na žalúdok, črevá a je dobrým prostriedkom proti zápche.

Krúpy si s dcérou robievame samotné alebo aj s nejakou zeleninou. Dnes som si pre seba urobila s kuracím mäsom a dcére iba so zeleninou.

250g krúpkov opláchneme v teplej vode, dáme do hrnca, zalejeme 0,5l studenej vody, osolíme podľa potreby a varíme asi 15 minút za občasného miešania.


Po dovarení ešte necháme krúpky pod pokrievkou 15-20 minút dôjsť - odstáť.

Zeleninu si pripravíme podľa chuti, ja som nakrájala na drobno papriky a paradajky. Môžete použiť aj cuketu, baklažán, každý čo má rád.

Asi 120g kuracích pŕs som nakrájala na menšie kúsky, na olivovom oleji som orestovala cibuľku, pridala mäso, opiekla. Po chvíli som pridala paradajkový granulát 2PL.


Paradajkový granulát som si kúpila na Naschmarkte vo Viedni. Krásne vonia aj chutí po paradajkách.

Uvarené krúpky som rozdelila do dvoch mís. Do jednej som dala mäso a časť zo zeleniny. Premiešala.

Do druhej polovice krúpov som pridala iba zeleninu. Môžete si pridať aj nakrájané údené tofu.      


Moju porciu som si dozdobila bazalkou a ľadovým šalátom s paradajkou a olivovým olejom.


Úžasné je, že toto jedlo môžete jesť aj ako hlavný pokrm, ako prílohu napr. k mäsu či tofu alebo studené ako šalát.

Dobrú chuť :-)













































































































































































































































4 komentáre:

  1. Vyzera to Zuzka velmi pekne, skoro ako kus kus, aj ked ja krupky velmi nemusim, ale v tejto kombinacii to moze byt dobre, take krasne farebne, aj chut som na to dostala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-))) s mäsom sme zjedli s maminou, ostalo ešte so zeleninou, pridám tofu a máme s Terkou obed. Zistila som, že mám "zásobu" krúpkou. Aspoň viem čo variť ;-)

      Odstrániť
  2. Krúpy sú fajnovosť. Podľa mňa nám ich znechutili v školských jedálňach, lebo ich totálne rozvárali. Ale také al dente krúpy v čomkoľvek, delikatesa. Páči sa mi, že si ich k sebe na blog šupla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A opäť sa musím zastať školských kuchýň: mne sa v nich nič nesprotivilo, ale naozaj, mám len mňamkové spomienky. Katka, ďakujem, krúpky sú naozaj skvelé :-)

      Odstrániť