pondelok 24. septembra 2012

Podersdorf a Neusiedl am See :-)

Do Podersdorfu sme išli v nedeľu 26. augusta a do Neusiedlu o týždeň neskôr v sobotu 1. septembra. Chystali sme sa sem už minulý rok, no v deň odchodu som zistila, že cestovné lístky som vyhodila, tak sme nešli nikam. Počasie bolo celkom fajn, mne nevadí ani slnko ani dážď a "vyzbrojená" gumáčikmi a pršiplášťom som predsa bola, takže žiaden "stres", úplná pohoda  :-DDD


V autobuse sme sa viezli iba my dve, samozrejme aj s pánom šoférom, do Neusiedlu nás išlo viac, vlastne ostatní vystúpili v Parndorfe, my sme v ceste pokračovali ďalej.




V Podersdorfe práve prebiehal triatlon, tak sme si to omrkli. Fúkalo riadne a pri videní ako nadšenci vstupujú do vody som malu veru husiu kožu. 



Poprechádzali sme sa po móle, po dedinke, v reštaurácii vypili kávu, čaj a tešili na návrat do Bratislavy, fúkalo teda dosť ;-)




Moderátor rozprával veľmi rýchlo, som rozumela každé tretie slovo :-D Videli sme aj naozaj škaredý pád na bycikli v zákrute, no a v cieli sa odovzdávali účastníkom medaily.



Keď sme vchádzali do Bratislavy, začalo poprchať. Túto fotografiu som sem dala zámerne. Niekedy zvyknem ruksak nosiť vpredu, teraz som ho prekryla pršiplášťom a pri úsmevných pohľadoch ľudí na mňa som si uvedomila, že si myslia, že som v očakávaní ;-) Mala som z toho aj radosť, pretože v "sychravý" deň som im vyčarila úsmev na tvári :-)))




Do Neusiedlu sa vyberiem opäť už len kvôli tomuto milému obchodíku a nezabudnem pribaliť "nabitú" kreditku ;-) Predávajú v ňom rôzne vykrajovátka, formy na pečenie, klasické aj silikónové, majú veľa "serepetičiek" (ako to ja nazývam) do kuchyne, ale aj do bytu. Pre tentokrát mi Terka vybrala halloweensku tekvičku :-)



Železné koníky ma upútali hneď z autobusu:)




Vystúpili sme v meste, tak sme k jazeru kráčali peši pomocou dažďových kvapiek. Galéria bola spríjemnením v neslnečnom dni.




Stromi obtiahnuté štrikovanými "pančuchami" dávali na známosť, že neďaleko sa nachádza obchodík hand made :)




Kvôli fotografiám nám bolo aj ľúto, že nie je slnečno, ale bolo fajn. Prevetrali sme sa, vymenili názory  ;-) , nakúpili a spokojné sme nastúpili na autobus domov :-D




Okrem vykrajovátka ďaľší skvelý úlovok. Doporučujem, výborné, žiaľ zatiaľ "nekupiteľné u nás na Slovensku.


V lete sa prídeme aj okúpať :-)












































































































































































































utorok 11. septembra 2012

Paradajková focaccia :-)

Ďaľšie jedlo, ktoré milujem!!! Celkovo milujem "kysnuté cesto", aj s ním pracovať, aj ho zjesť (samozrejme po tepelnej úprave ;-) ). Ale musím si dávať pozor, lebo ak by som ho jedla stále, neviem, neviem. Vlastne viem, vyzerala by som presne ako to kysnuté cesto...


Focaccia je úžasná aj v tom, že je variabilná, pripravíte si ju s tým čo máte radi. Moja Terka má najradšej so sušenými paradajkami a čiernymi olivami a ja s paradajkami alebo úplne "čistú" iba s bylinkami.


Cesto pripravujem podľa ITALA   a doporučujem aj Vám ho vyskúšať. Pri miesení cesta treba počítať aj s múkou na podsypávanie :)









Časť som si posypala parmezánom (mliečny produkt živočíšneho pôvodu, ktorého sa vzdať zatiaľ nechcem) :-)






Zo začiatku som používala hladkú múku, teraz používam iba špaldovú. Túto focacciu som mixla 350g špaldovej múky a 150g špaldovej múky celozrnnej. Chuťovo je to samozrejme iné ako z hladkej múky, ale vôbec nie zlé! Je to zdravšie a naozaj výborné. Celkovo pri pečení zameňte hladkú múku za špaldovú. Tá je výzorovo aj chuťovo na nepoznanie od hladkej (môžete "oklamať" rodinku). No keď pridáte aj celozrnnú, farbou je tmavšia.



Bez paradajok, iba s čiernymi olivami a bylinkami.


Focacciu môžete pripraviť len tak na olovrant či návšteve. A určite zabodujete! Príprava je jednoduchá a rýchla.


Dobrú chuť :-)

























Zeleninové "čipsy" :-)

Ďaľšie jedlo, ktoré pripravujeme niekoľkokrát v týždni. Pečenú zeleninu máme veľmi rady, no tentokrát sme si urobili z nej chipsy ;-) Zeleninu pečiem vždy neosolenú, posypanú iba bylinkami. Nechala som sa "zlákať" a vyskúšala som ju podľa TÁNI  a  TÁNI  ;-))) , čiže som ju osolila. Podľa mňa vo finálnom produkte nebol cítiť rozdiel medzi osolenou a neosolenou zeleninou, čiže som sa vrátila k svojej tradícii- nesoliť. Myslím, že zelenina obsahuje dosť svojej soli a my aj tak veľa nesolíme, úplne minimálne. Ale je to na Vás, priatelia.














Zeleninu môžete použiť akú máte radi, my väčšinou mrkvu, petržlen, milovanú cviklu a zemiaky. Bylinky použijeme aké máme po ruke: rozmarín, oregano, tymián...


























Zemiaky (šupku nešúpem) aj zeleninu umyjem, očistím, nakrájam, poukladám na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkám olivovým olejom a posypem bylinkami. Pečiem vo vyhriatej rúre, zemiaky na 250°C a zeleninu na 200°C, stačí približne 20-30 minút (nemám to presne odsledované). Je to dobrotka nad dobrotku. Pečený petržlen mi pripomína pečené gaštany ;-) sladučký, lahodný, tak ako aj mrkva či cvikla. Mňaaam :-)))


Malý tip: zeleninu a ovocie umývame s TÝMTO PROSTRIEDKOM  . Je eko, vonia po čistote a myslím, že aj cenovo dostupný. Kúpila som ho v DM (teraz ho majú v akcii) a umývame ním aj riady. Staršie formičky na pečenie sa ním krásne umyli.





Upečenú zeleninu - chipsy stačí dať na tanier a ponúknuť sa. Môžete ich podávať aj s mäsom ako prílohu či urobiť k ním nejaký domáci dip alebo len tak samotné ;-)


Dobrú chuť :-)








pondelok 10. septembra 2012

Cuketové - tekvicové pokrmy :-)




Priznávam, že niekedy mám problém rozoznať tekvicu od cukety ;-) Ale mne to nevadí, pretože máme rady aj jedno aj druhé. Tohoročná úroda v maminej záhrade bola a ešte stále je bohatá a mali sme aj možnosť si cukety nakúpiť u malopestovateľov. Minimálne 2-3x v týždni pripravujem pokrmy z týchto druhov zeleniny.















Cukety sú menšie tekvice, podobné uhorke, v niekoľkých farebných variantoch. Majú jemnú požívateľnú šupku, v ktorej je mnoho živín, minerálov aj vitamínov – horčík, vápnik, železo. Cuketa obsahuje 91 % vody, vlákninu a ďalšie zložky, z minerálov hlavne draslík. Pokrmy z cukety priaznivo ovplyvňujú činnosť obličiek a tráviaceho ústrojenstva. Ich konzumácia prospieva diabetikom a obéznym ľuďom, cuketa pomáha aj odvodňovaniu organizmu a je odporúčaná aj žlčnikárom a pri dne. U cukiet je najcennejší ich vysoký obsah karoténu a draslíku.


O tekvici som našla veľmi pekný ČLÁNOK   aj s receptami :)  Tekvica nevyvoláva alergie, preto je vhodné ju použiť alternatívne k mrkve ako dojčenskú výživu.




Nastrúhala som si pásiky cukety, po dvoch spojila, posypala parmezánom, nastrúhanou mrkvou a kalerábom, nakrajanými šampiňónmi, stočila, postavila do zapekacej misky, na vrch nasypala ešte parmezán a dala kúsky masla. Zvyšnú zeleninu som "roztrúsila" okolo roliek. Pred pečením som rolky poliala trochou sójovej smotany na varenie.




Pre Terku bez parmezánu a miesto masla Flora, tiež som trocha zaliala smotanou sójovou na varenie. Piekla som vo vyhriatej rúre, ak si dobre pamätám (vždy to dávam piecť od oka), na 150°C asi polhodinku.








A toto sú pravdepodobne tekvičky (alebo cukety?):





Do pripraveného kuskusu som primiešala nastrúhanú surovú mrkvu a petržlen, tekvice vydlabala a naplnila kuskus zmesou. Do svojej tekvičky som si dala aj parmezán. Piekla som ich vo vyhriatej rúre na 150°C 30-40 minút.




Kým sa tekvice piekli, pripravila som šalát, Terkin z najobľúbenejších: cviklové mladé listy, cherry paradajky, tekvicové semená a tekvicový olej... a omáčku z vydlabanej tekvice, ktorú som podusila so sójovou smotanou na varenie, zredukovala a podávala.





Dobrú chuť :-)















































































































Plnené cibuľové bagety :-)

Ďaľší z "chlebov", ktorý veľmi rada robím. Recept na cibuľový chlieb nájdete TU 



Príprava je veľmi jednoduchá a pohodlná ;-) Cesto zamiesime a necháme cez noc odpočívať v chladničke.




Tentokrát som bagety zamiesila zo špaldovej múky. Neviem, či preto, ale trocha sa akoby "roztiekli", cesto nenakyslo do výšky, ale do šírky. No vôbec to nevadilo, pretože bagety boli úplne ideálne k plneniu.




Terkina bageta natretá francúzskou nátierkou Alfa bio, cviklové listy, paradajka a paprika.




Moja bageta plnená mozzarellou, paradajkou, bazalkou a olivovým olejom.


Dobrú chuť :-)







































































nedeľa 9. septembra 2012

Raw paradajková polievka :-)

K príprave tejto polievky ma inšpirovala HEŇA PEŠKOVIČOVÁ  a keďže máme bohatú úrodu voňavých paradajok, nie je nad čím premýšľať ;-)


Polievku som "ochutila" podľa našich chutí, pripravila som ju v záhrade, nechala vyhriať na slniečku, zbalila do dvoch pohárov, doma som ich dala do chladničky a zachladená paradajková raw polievka je proste mňamka!!!










Pomer ingrediencií som dávala od oka ;-)  Paradajky som obrala, umyla, vykrojila zelenú striedku, šupku som dole nedala.






Ruky som si samozrejme poriadne poumývala, rozkrojené paradajky som dala do kastrólika, pridala na drobno nakrájanú červenú cibuľu, slnečnicové semienka, trocha soli, olivový olej a vodu. Rukou som paradajky rozmačkala a všetko premiešala.






Doma som pridala ešte bazalku.






Pre Terku :)






A svoju porciu som posypala hoblinkami parmezánu ;-)


Dobrú chuť :-)

































Záhrada vo Veľkom Bieli :-)





 



Myslím, že toto leto bolo bohaté na krásne počasie a tým pádom aj na bohatú úrodu ovocia a zeleniny. Esteže má naša maminka záhradu, a tak sme išli zberať "vitamíny" ;-)




Vítala nás nádherná, múdra a poslušná Dona. Dúfam, že sa mi raz podarí odfotiť ako nás vždy víta a ako sa s nami lúči. Je úžasnáááááááá :)





Kočka Cilka sa vyhrievala na slniečku a preliezala cez plot :)




Domov sme si priniesli červené i žlté paradajky, tekvičky, papriky, ale aj....




...hrozno, cviklu, mladé cviklové listy, tekvicové kvety :)




Úroda bohatá aj na chilli papričky a feferónky :)










 Paradajky ešte stále dozrievajú, aj tekvice, papriky, hrozno, cvikla... :-)