nedeľa 9. septembra 2012

Špaldový chlieb :-)

Recept na špaldový chlieb mám od kolegyne Majky. Nemusí byť len špaldový, môžete si ho zamiesiť a upiecť aký chcete ;-)


Prvýkrát som ho piekla s hladkou múkou, aby som spoznala cesto. Druhýkrát som hladkú múku zmiešala s múkou špaldovou, potom špaldovú s celozrnnou špaldovou,.... Vždy ho "mixnem" podľa toho akú múku mám doma, ale väčšinou je špaldový :)


Suroviny:

600g múky
400ml teplej vody
1/2 kocky čerstvého droždia
1,5PL morskej soli (ak používate klasickú soľ, stačí 1PL)
po 1PL semienok, ktoré máte radi




Do teplej vody rozdrobte droždie, pridajte trocha cukru (ja zvyknem ku kvásku trocha prisypať) a nechajte postáť. Do misy zatiaľ dajte múku, pri viacerých druhoch premiešajte, v strede urobte jamku a kvások nalejte. Múkou kvások zasypte, pridajte soľ a semienká. Ja pridávam po 1,5PL semená tekvicové, slnečnicové, ľanové (hnedý aj zlatý), sézamové (biely aj čierny), konopné semienká. Cesto riadne premieste a dajte podkysnúť do múkou vysypanej formy. Ja chlieb pečiem v tortovej forme, dno vysypem múkou a kraje potriem olivovým či kukuričným olejom. Rúru vyhrejte na 30°C a po podkysnutí cesta, dajte chlieb do rúry na 10 minút. Potom teplotu zvýšte na 180°C a pečte ďaľších 50 minút.




 Po upečení vyberte z rúry, potrite vodou a dajte vychladnúť na mriežku.







Tento chlieb pečiem pomerne často, vždy je "iný" a výborný.


Dobrú chuť :-)











































5 komentárov:

  1. wow Zuzka, nádherný chlebík si upiekla, obdivujem :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivetka, ďakujem :) Z kysnutého cesta veľmi rada pečiem a chlieb obzvlášť ;-)

      Odstrániť
  2. no s tou solou.........neviem neviem...ale polievkova lyzica....
    mozno tuna v Taliansku mame silnejsiu sol...
    ja som dala len pol lyzice, a skoro nam vsetkym vypadli oci...ale inak cesticko suprove...odteraz budem robit len tento..
    DAKUJEEEEEEEEEEEEEEEEM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alenka, som sa naučila, že každá soľ solí inak ;-) A každý z nás ma iný prah chuti slaného :-) Treba si to odskúšať, ja už tú soľ nedávam na PL, ale nasypem do dlane a posypem soľou múkou, akosi viem, koľko stačí :-) Ale som rada, že chutí a vydaril sa :-)

      Odstrániť
  3. no s tou solou.........neviem neviem...ale polievkova lyzica....
    mozno tuna v Taliansku mame silnejsiu sol...
    ja som dala len pol lyzice, a skoro nam vsetkym vypadli oci...ale inak cesticko suprove...odteraz budem robit len tento..
    DAKUJEEEEEEEEEEEEEEEEM

    OdpovedaťOdstrániť