utorok 11. septembra 2012

Zeleninové "čipsy" :-)

Ďaľšie jedlo, ktoré pripravujeme niekoľkokrát v týždni. Pečenú zeleninu máme veľmi rady, no tentokrát sme si urobili z nej chipsy ;-) Zeleninu pečiem vždy neosolenú, posypanú iba bylinkami. Nechala som sa "zlákať" a vyskúšala som ju podľa TÁNI  a  TÁNI  ;-))) , čiže som ju osolila. Podľa mňa vo finálnom produkte nebol cítiť rozdiel medzi osolenou a neosolenou zeleninou, čiže som sa vrátila k svojej tradícii- nesoliť. Myslím, že zelenina obsahuje dosť svojej soli a my aj tak veľa nesolíme, úplne minimálne. Ale je to na Vás, priatelia.














Zeleninu môžete použiť akú máte radi, my väčšinou mrkvu, petržlen, milovanú cviklu a zemiaky. Bylinky použijeme aké máme po ruke: rozmarín, oregano, tymián...


























Zemiaky (šupku nešúpem) aj zeleninu umyjem, očistím, nakrájam, poukladám na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkám olivovým olejom a posypem bylinkami. Pečiem vo vyhriatej rúre, zemiaky na 250°C a zeleninu na 200°C, stačí približne 20-30 minút (nemám to presne odsledované). Je to dobrotka nad dobrotku. Pečený petržlen mi pripomína pečené gaštany ;-) sladučký, lahodný, tak ako aj mrkva či cvikla. Mňaaam :-)))


Malý tip: zeleninu a ovocie umývame s TÝMTO PROSTRIEDKOM  . Je eko, vonia po čistote a myslím, že aj cenovo dostupný. Kúpila som ho v DM (teraz ho majú v akcii) a umývame ním aj riady. Staršie formičky na pečenie sa ním krásne umyli.





Upečenú zeleninu - chipsy stačí dať na tanier a ponúknuť sa. Môžete ich podávať aj s mäsom ako prílohu či urobiť k ním nejaký domáci dip alebo len tak samotné ;-)


Dobrú chuť :-)








7 komentárov:

  1. Zuzi, Feel Eco na riady používam aj ja. Skúsila som ho ako alterantívu k Ecoveru. Mám pocit, že umýva riady lepšie, ale "vonia" ako bublifuk (teda, mne ho pripomína). Chcem sa prosím opýtať, lebo presne tomu, o čom píšeš som sa hodne čudovala pri čítaní etikety. Čo sa na ovocí a zelenine umýva saponátom? Nerozumiem .. prečo? načo?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, ak máš úrodu zo svojej záhrady, ovocie a zeleninu umývať nemusíš. Ale ak si ich kúpim napr. na trhu, neviem "čím" prešli, myslím akými skladovacími podmienkami, kto všetko ich chytal a ešte či nebol náhodou aj "bacilonosič" (ale to asi preháňam), tak ich umyjem. Napr. nemôžeš zamedziť pohybu voľne žijúcich mačiek a ich potulovaniu po záhrade. Ako vieš, že predtým ako úrodu pozberáš, si neurobili svoju potrebu? (možno tiež preháňam). Prostriedok som kúpila aj do roboty do kuchyne a pani kuchárky ním umývajú ovocie predtým ako ho budú deťom porciovať. Niekedy sú napr. jabĺčka "lepkavé". To je milé, že Ti pripomína bublifuk, mne vonia po čistote ;-)

      Odstrániť
    2. Ďakujem, racionálne rozumiem, len mi príde nejako divné, dávať si chémiu (aj keď eko) na zelinu a ovocie, keď sa snažím o pravý opak. Ale rozumiem všetkému, čo si napísala.

      Odstrániť
    3. Katka, viem čo chceš tým povedať, áno, máš pravdu. Minule som si uvedomila, že v minulosti som si párkrát všimla predávajúcich kýchať a smrkať, nič potešujúce, ale robiť "musia", keď chcú zarobiť. Možno mám lepší pocit... ;-)

      Odstrániť
  2. jasné že treba umyť. .ale vodou. .

    OdpovedaťOdstrániť