streda, 29. augusta 2012

Milé ocenenie :-)

Ocenenie Liebster Blog prišlo k nám z Dánska a ku mne dorazilo od mojej veľmi dobrej kamarátky TÁNIČKY   , čo ma nesmierne dojalo. Táni, ešte raz ďakujem :-*






Pravidlá vravia, že:

- na svojom blogu nechám odkaz na osobu, ktorá mi ocenenie udelila
- vyberiem 5 blogov, ktoré nemajú viac ako 200 sledujúcich a chcem oceniť
- svojím nominovaným blogerom zanechám správu o ocenení na ich blogu, aby vedeli, že som ich ocenila
- toto ocenenie vyvesím na svojom blogu


Prvý blog, s ktorým som prišla do kontaktu, bol blog ANETKY    , ktorý som nesmierne "hltala". Potom som objavila LUCY   a do tretice mojou inšpiráciou a odhodlaním založiť si svoj vlastný blog bola TÁŇA   . Takže v marci 2012 uzrel svetlo sveta môj blog :)


Radosť z varenia či pečenia je stále veľká a teším sa tomu, že veľa receptov sa páči aj Vám. Ďakujem :-)))


Z blogov, ktoré sledujem, som vybrala týchto 5, ktorým Liebster Blog posielam:


KATKE z  hrnček - var!   , pretože sa mi páčia jej uvarené i napečené pokrmy, fotografie a v neposlednom rade PREKRÁSNE slovo


LENKE zo  Zdravě jíst   , pretože mi je veľmi blízky spôsob stravovania na tomto jej blogu


DASHE z  Bez krutosti: zdravé vegan vaření  , pretože s ňou súhlasím, že vegan varenie je zdravé a už vôbec nie kruté


IVETKE z  ywettrecepty  , pretože v nej vidím seba pred niekoľkými rokmi (tiež som toľko "vypekala") a milujem jej fotorecepty


a v neposlednom rade


JURAJOVI z  s varechou v ruke   , pretože Juraj je veľmi šikovný a ja mám rada, ak sú muži šikovní kuchári :)



Na záver by som chcela dodať, že všetky blogy, ktoré sledujem sú nádherné a inšpiratívne. Každý z nás varí - pečie to, čo je mu blízke a to je na tom nádherné, že robíme to, čo nás baví a teší :-)))


Krásny večer všetkým, priatelia :-)

























sobota, 25. augusta 2012

Brunch v MoshiMoshi, 19. 08. 2012 :-)

Priatelia, a je tu ďaľší brunch v poradí štvrtý, môj absolvujúci druhý ;-)


Jedlo vyzeralo nielen na pohľad veľmi dobre, ale aj vynikajúco chutilo. Čerstvé, kvalitné, zdravé. A tak ako sa môj blog volá, tu bolo cítiť tiež lásku na tanieri. Nie je to práca jedného človeka, ale celého tímu MoshiMoshi a Jemine. A najväčšiu radosť som mala z toho, že aj moja dcéra - vegánka sa do sýtosti najedla! Na svoje si mohli prísť aj vegetariáni, celiatici, ale aj ľudia konzumujúci mäso ;-) Mojim rodičom tiež veľmi chutilo, ako aj kamarátke Klaudii s dcérou Kikou.


Aby bola zachovaná vysoká kvalita, ale aj pohodlie pri konzumácií brunch bol pripravený pre 30 ľudí. Všetko bolo vypredané!!!




Hneď pri vstupe do dvornej časti s fontánkou a stolmi so stoličkami boli prestrené stoly s dobrotami. No posúďte sami :-)








Zabudla som odfotiť tri nátierky, ktoré boli perfektnééééééééé!!! Aj mrkvovo-mandľová torta s celiatickou múkou, tá bola úplne ako pierko!




"Dôkaz", že nám naozaj chutilo ;-)))


Priatelia, dovoľte aj Vy, aby Vám v nedeľu navaril tím MoshiMoshi s Jemine, neoľutujete. Za seba vravím, ak pripravujem akékoľvek jedlo či už pre seba alebo druhých, pripravujem ho s láskou a nadšením. Verím, že tak je to aj s ľuďmi, ktorí pre nás pripravili tento brunch: ĎAKUJEME :)


Klaudia s Kristínkou išli na návštevu k rodičom a my sme sa vybrali "tráviť" na potulky Bratislavy vláčikom Prešporáčikom :-)  (ale o tom už ďaľšia "reportáž")
































































































Viedeň, 18. 08. 2012 :-)

Opäť som si "naplánovala" návštevu sobotňajšieho Blšieho trhu vo Viedni. Tentokrát aj s Terkou, kamarátkou Klaudiou a jej dcérou Kikou. Vlakom sme odchádzali z Petržalskej stanice 8.32 hod. Bolo veľmi veľa ľudí, pravdepodobne aj preto, lebo v daný deň mala vo Viedni koncert Lady Gaga :-)




Výhodne sme si nakúpili oblečenie, všetky štyri a nezabudli sme ani na zeleninu (tekvicu Hokaido, žltú mrkvu, bylinky: medovku a kôpor) a ovocie.




Spokojné s nákupmi sme sa vybrali najesť sa do nášho (môjho a Táničkinho) podniku, ktorý sme minule objavili a objednali sme si ich ďaľšie "špecialitky" :-)))


Ak budete neďaleko, doporučujem Vám, navštívte tento podnik a už teraz Vám prajem Dobrú chuť :)


Caffetteria-illy Kärntner Ring, Wien 




Po obede sme navštívili aj naše obľúbené obchodíky na Mariahilferstr. a autobusom 13A sa odviezli priamo na stanicu.


Klaudiina medovka vydržala nádherná celé naše chodenie od rána, cestu vlakom až domov. Naproti tomu môj kôpor síce cestu vydržal, ale doma mi uschol na parapete :-(((  (pozabudla som, že mi na tú časť svieti priamo slnko)


Fotografií máme iba pár, pretože pri 15 fotografii som zistila, že vo fotoaparáte som nemala kartu ;-)


Ďaľší skvelý deň s priateľmi :-))))))))))))))))




















nedeľa, 12. augusta 2012

Brežské remeselné dvory, 11. 08. 2012 :-)




O remeselných dvoroch na Brehoch či v Brehoch ;-) som sa dozvedela z na FARMIČKE





Začala som zisťovať dopravné spojenia a bola som chvíľu sklamaná, že asi tam teda ani nepôjdem. Rozprávala som to kolegyniam a Zdenka okamžite zareagovala, že nech si pozriem spoj na Banskú Bystricu. A .... áno, spoje som "našla".


Naozaj by som po Slovensku viac chodila na akcie takéhoto typu, ale je problém so spojmi :-(  Nenadväzujú na seba, či príliš veľké odstupy sú medzi jednotlivými spojmi alebo cez víkend vôbec medzi Bratislavou a daným miestom jednoducho nejazdia. Ale tentokrát to vyšlo.


Keďže som toto miesto vôbec nepoznala, vyhľadala som si stránku obce BREHY  a napísala na obecný úrad. Veľmi promtne mi odpísala pani či slečna Majerská Dagmar. Navigovala ma zo stanice Nová Baňa k nim do obce a srdečne pozvala :-)


Ráno sa mi skoro vstávať nechcelo, tak som si pospala a išla vlakom až o 8.37 hod. Bol to síce bezmiestenkový rýchlik (čo som dobrý pocit nemala, ja si totiž na miestenky "potrpím"), ale lístok v I.triede mi zaručil pohodlie. Veľa ľudí necestovalo, miesta na sedenie bolo dosť. Po príchode do Novej Bane som si hneď kúpila spiatočný lístok a "dobrodružstvo" sa mohlo začať.




Od stanice som prešla na most, ktorý vedie ponad rieku Hron a na Brehy som si odkráčala asi 10-15 minút. Začalo jemne popŕchať, rozprestrela som dáždnik, zbalené gumáčky som zatiaľ nepoužila.




Už z mosta som videla obecné futbalové ihrisko, cintorín pod lesom, veľa ovocných slivkových stromov, myslím, že aj krásnu trnku (snáď to bola trnka) a začiatok obce s ľuďmi, čo sem prišli tiež.


Obec Brehy má v súčastnosti viac ako 1 100 obyvateľov. Leží na západných svahoch Štiavnických vrchov, na ľavom brehu rieky Hron. Kedysi bola slávna svojím baníctvom, ale hlavne hrnčiarstvom. Od Novej Bane sa odčlenila v roku 1996 (ja som mala vtedy iné "starosti" keďže som rodila :) ).




Brežský hasiči sa právom pýšili svojimi oceneniami.


Na remeselných dvoroch sa prevažná časť rodín (ktoré sa zapoja) prezentujú tým, čo im je najbližšie. Niektorí pečú, iní varia, ďaľší zasa pripravujú med či medovinu, atď. Páčili sa mi rôzne nápisy - "transparenty" na bránach jednotlivých domov zapojených rodín :)




Ochutnala som domáci kysnutý koláč s tvarohom a hrozienka. A ako chutil? Výborne, domáco!




V Gazdovskom dvore ľudia mali možnosť zoznámiť sa so poľnohospodárskymi strojmi, ktoré sa v minulosti používali a používajú aj dnes.



Tu sa nachádzala aj pamätná izba seniorov. Veeeľmi veľa fotografií dokumentujúcich činnosť dôchodcov a ľudí z obce. Prítomný bol aj redaktor Markízy.



Na tomto dvore ponúkali pečené ryby a guláš.



Boli zabezpečené aj tvorivé dieľne pre deti a deti to s radosťou využili :-)))




Na chovateľskom dvore sme si my - návštevníci mohli pozrieť zvieratká, ktoré pán majiteľ chová. Holandský mini capko bol aj na predaj :(




Nechýbali ani syrové dobroty zo salaša. Domov k našim som si odniesla syrové ovčie korbáčiky.




Pán hrnčiar aj na mieste vyrobil džbánik pre potešenie :-)))




V Pekárskom dvore stál za odskúšanie minimálne cesnakový podevník (neochutnala som, keďže som sa chystala na bryndzové halušky).





Aj ja som sa dala vyfotiť, aby som mala pamiatku ;-)




Kamenár predvádzal svoju prácu a rezbár na počkanie urobil "cedník" :-)))







V tomto dvore som si dala bryndzové halušky bez slaniny. Boli výborné zemiakové, no na môj vkus či moju chuť by som dala viac bryndze. Sadla som si na lavičku a pomaly ich vychutnávala.




Vo Včelárskom dvore si mohli návštevníci zakúpiť domáci med, ochutnať medovinu či vidieť včely "priamo v akcii".




Po dedinke spievali dva "súbory", aaach, tie nádherné hlasy :-)))



Aj živá kapela spievala - vyhrávala.



Vyhľadala som aj obecný úrad a na oznamnej tabuli sa dozvedela, že dnes o 16 hod. sa konajú Majstrovstvá pohronských obcí v splave netradičných plavidiel. Ak máte cestu okolo, zastavte sa :)


Do Bratislavy som išla vlakom o 14.08 hod. a doma som bola pred 17 hod. Brat prišiel pre mňa autom, zobrala som tortu a išli sme k rodičom si "posedieť" (k mojím a meninám mojej maminy).


Ďaľší krásny deň za mnou :-))))))))))))))














































































































































































































































































































































































nedeľa, 5. augusta 2012

Brunch, 05. 08. 2012 :-)

Že MoshiMoshi v spolupráci s jemine organizujú nedeľný brunch som si všimla, keď sa konal v poradí druhý. Tretí sme nepremeškali a prihlásili sa. Terka nakoniec nešla, lebo odcestovala na prázdniny, ale ja som si skvelé jedlo aj s mojimi priateľmi Táňou a Michalom nenechala "ujsť".






Keďže z MoshiMoshi si s dcérou objednávame sushi a sme veľmi spokojné s kvalitou aj čerstvosťou aj cenou, vedela som, že úspech aj tohoto brunch-u je zaručený :)


Podľa ponuky vidíte, že naozaj bolo z čoho ochutnať a do sýtosti sa aj najesť. Ďakujem Táničke za poskytnutie fotografií (je mojou záchranou, keďže ja som nefotila).


Brunch sa konal v malej záhradke či nádvorí aj s fontánou prevádzky MoshiMoshi na Panenskej. Niekoľko stolov so stoličkami pre komorný počet ľudí, krásne ružičky vo vázach, pitie a nádherne vyzerajúce jedlá na ponukových stoloch. Už len očami sme sa v prvej chvíli najedli ;-)




Domáci špaldový chlieb s tekvicovými semienkami s avokádovým guacamole a cícerovým hummusom. Naozaj nebíčko v papuľke. Na tejto kombinácii som si neskutočne pochutnala. Chutilo nám všetkým trom, hoci Miško sa ochutnávky hummusu "vzdal" (samozrejme mal na to opodstatnené dôvody).  Zjedli sme aj španielske koláčiky a zeleninový quiche.





Melónové gazpacho bolo osviežujúce, chuťovo vyvážené, proste skvelééééé. A že nám naozaj chutilo, svedčí aj Táničkina momentka, že sa zalizujem ;-) Michal na záver ochutnal aj rezance s kuracím mäsom. Na pitie bola v ponuke aj voda s uhorkami a citrónom.


Ochutnali sme naozaj zo všetkého a všetko sme ani neodfotili. Špaldový koláč s kukuričnou polentou, tvarohom a ríbezľami bol kyselkavo osviežujúci. Koláč "Moshi orgazmus" bol jemne lahodný a sladučký, waldorfský šalát zdravý a osviežujúci, tak ako aj šalát ovocný. Falafel aj kuracie špízy so zeleninou mi tiež veľmi chutili.


Jediné, čo sme neochutnali bola zeleninová polievka boršč a mne osobne nechutila quinoa s brusnicami a kozím syrom práve pre ten kozí syr, ktorého chuť ani vôňu "nemusím" (ale to je môj problém, nie problém toho, že by to bolo zle navarené).


Je úžasné, ak si môžete hoci len jeden deň v týždni oddýchnuť od varenia a jedlo Vám pripraví s veľkou láskou a aj zanietením niekto iný. Celému tímu veľká vďaka za Vašu prácu :-)))


Priatelia, ak Vás tento brunch oslovil a aj Vy by ste chceli ochutnať z týchto "dobrôtok", nech sa páči: PRIHLÁSTE SA    počet je limitovaný na 30 lístkov. Tentokrát pôjdem aj s dcérou a rodičmi :-)))




My sme sa však ešte neskončili a vybrali sme sa na kávičku do Bistra St. Germain na Obchodnej. Milujem cheescake a nedávno som sa dočítala, že tu ho pripravujú vo vodnom kúpeli a ešte aj v nedeľu majú akciu: ku každému koláčiku káva s mliekom gratis. Kávu sme si chceli objednať tak či tak a cheescake nám slečna zabalila domov. Až teraz pri písaní si uvedomujem, že ho mám vlastne ešte stále v chladničke. Ale ja odolám a nechávam si ho na zajtra ;-)


A domov sme sa vybrali pekne po vlastných, aby sme vytrávili z obeda. Prešli sme cez mesto, Starým mostom, porozprávali sa a naše cesty sa pre dnes rozdelili: Michal s Táňou do obchodu a za deťmi a ja domov pre tortu a k mojím rodičom.


Ďaľší krásny deň so skvelými ľuďmi je za mnou a veľmi sa teším, že takýchto dní mám v poslednej dobe veľa :-)))

A tu je TÁNIČKIN PRÍSPEVOK  














































































































DANUBIANA, 29. 07. 2012 :-)

Ani som nevedela, že nejaká galéria - múzeum Danubiana existuje, a to je sprístupnená verejnosti od 9. septembra roku 2000. Je to jedno z najmladších európskych múzeí moderného umenia. Nachádza sa na rozhraní troch susediacich krajín: Slovenska, Rakúska a Maďarska. Interiér dopĺňa aj Art Shop a útulná kaviareň. Okolitý park s rozlohou 8 tis.m2 prezentuje sochárske diela slovenských a svetových autorov nielen v interiéri, ale aj priamo v prírode.


A keďže Terezka a Lucka (spolužiačky) študujú na Strednej škole dizajnu bolo rozhodnuté, že sa sem vyberieme. Do Danubiany môžete prisť autom, autobusom, ale aj loďou. My sme sa rozhodli aj pre spiatočnú cestu loďou z prístavu. Počasie nám krásne prialo :)








Ten zub mi pripomenul horor SAW...


Zvláštna, no veľmi zaujímavá "socha" :)









Cesta loďou do Danubiany trvala niečo cez polhodinu a späť to bolo 90 minút. Cestou naspäť nás zastihol riadny dážď, no pokiaľ sme zakotvili v prístave, utíchol. A tak sme sa rýchlo presunuli do KC Dunaj na naše obľúbené IhrYsko, kde nás už čakali naši priatelia: Tánička, Michal, Kika a Lukáš :-)




Bolo riadne dusno, ale nás to neodradilo od žiadnej hry. Vybrali sme si iné ako MINULE   :-)))


Pri prvej bolo treba rýchlo uchytiť jeden z predmetov, ktorý sa na karte nachádzal (aj farba sa musela zhodovať) alebo predmet, ktorý sa na karte vôbec nenachádzal (a farba musela byť tiež odlišná). Občas s dlhším romýšľaním - zaváhaním, ale pobavili sme sa.


Pri druhej hre sme sa všetci zahrali na inšpektora Colomba či Agathu Christie :-)  Hráč z karty prečítal príbeh vraždy a my ostatní sme hádali, prečo sa tak stalo. Veľmi zaujímavé prípady...


Tretia hra bola podľa mňa naj. V Timeline bolo treba správne odhadnúť na časovej línii, ktorú sme si kartičkami vytvorili, rok kedy bol napr. vynájdený penicilín (1928), písací stroj (1873), počítačová myš (1968), čípová karta (1974) či podprsenka (1859) alebo ladička (1711). No bolo toho viac a bolo to veľmi zaujímavé. Deti to zaujalo - bavilo, takže túto hru určite zopakujeme najbližšie na IhrYsku.




Dievčatá, priatelia, krásny deň sme spolu strávili :-)))





































































































































































Marhuľová torta :-)


Určite to poznáte aj Vy: uvidíte nejaký pokrm a hneď ho chcete vyskúšať, urobiť a ochutnať ;-)
A tak to bolo aj s touto tortou. V rámci marhuľových slávností v Rakúsku a najmä sezónnosti marhúľ ju podávali v "pohostinstve" Rosenberger.


Zobrala som si brožúru, kde je vyfotená a dočítala som sa, že je z piškotového korpusu, s gréckym jogurtom a marhuľovým mousse. Pomer ingrediencií ani pracovný postup uverejnený nie je.


A tu začala moja improvizácia: urobím si ju po svojom, veď nejaké pekárske-cukrárske začiatky mám už za sebou :)





Potrebovala som na "krém":
1,5 veľkého gréckeho jogurtu
3 detské PL prášk.cukru
2 smotany na šľahanie
2 stužovače na šľahačku

na korpus:
5 vajec (žĺtka, bielka zvlášť)
250g práškového cukru
1,5dl olivového oleja
1,5dl teplej vody
250g polohrubej múky
10g prášku do pečiva
3PL karobového prášku (môže byť aj kakao)

na "mousse":
marhule (ja som použila mrazené)
3 detské PL vanilkového pudingu




Žĺtky som vymiešala s cukrom, postupne pridávala olej, potom vodu. Do vymiešanej zmesi som preosiala múku s práškom do pečiva, karobový prášok (použila som ho preto, lebo kakao doma nemám a môj brat dlhé roky kakao ani čokoládu nekonzumuje, tak som to poriešila takto, hoci... táto torta je pre otca). Zmes som vyliala do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a piekla vo vyhriatej rúre na 180°C 40 minút a ešte 10 minút na 200°C. S výsledkom som bola spokojná.
Pár rokov dozadu som piekla rôzne torty niekoľkokrát v roku. Postupne som ich však prestala piecť.
Korpus som nechala vo forme vychladiť.




Kým korpus chladol, v mise som vymiešala jogurt s cukrom. V druhej mise smotany na šľahanie so stužovačom. Ku šľahačke som pridávala jogurtovú zmes a opatrne vmiešala a rozmiešala. Dala som odstáť do chladničky.


Marhule som použila mrazené z tohtoročnej úrody. Žiaľ, pri rozmrazovaní zhnedli. použila som limetkovú šťavu, aj trocha kyseliny citrónovej, nepomohlo. Marhule som rozmixovala, dala prevariť a zahustila s vanilkovým pudingom :-))))))))))))  Po vychladnutí som zmes dala ešte do chladničky zachladiť.




Po vychladnutí som z korpusu vyčnievajúci vrch zrezala a nakrájala som 3 pláty. Z jedného plátu som urobila 5 pásov. Na spodný plát som natrela jogurtovú zmes a dookola som poukladala tie pláty, ktoré som ešte vo forme zrezala na nižšie. Naliala som všetku marhuľovú zmes, zarovnala a opatrne ponatierala na ňu zmes jogurtovú, aby aj kraje boli vyplnené. Uložila som druhý plát korpusu a zatrela jogurtovou zmesou. Tortu som uložila do prenosnej nádoby, zakryla a dala do chladničky.



Ostatkom jogurtového krému som tortu ponatierala a obsypala mletými pistáciami zmiešanými s mletými tekvicovými semienkami. Tieto úkony som robila až u rodičov a torta sa mohla hneď podávať. Vlastne: najprv sme zagratulovali môjmu otcovi k 66., sfúkol 6 sviečok a "ochutnávka" sa mohla začať.








Dobrú chuť :-)


Ospravedlňujem sa za zníženú kvalitu obrázkov, ale dcéra je odcestovaná aj s jej skvelým fotoaparátom :-(((   No nič to nemení na tom, že torta bola výborná, lahodná, osviežujúca :)