sobota, 20. októbra 2012

Tekvicové dni v Bratislave, 18. - 20. 10. 2012 :-)



Vraví sa: do tretice všetko dobré. No v tomto prípade platí aj prvý a druhýkrát bolo všetko dobré, čo dobré, výýýbornééé :-D














S cateringovou spoločnosťou Sharkam som sa prvýkrát stretla na ŠPARGĽOVÝCH DŇOCH  , potom na DŇOCH JAHODOVÝCH  a teraz týchto tekvicových ;-)



Je mi ľúto, že moja "parťáčka" kamarátka TÁNIČKA  ochorela :( , tak som sa dohodla s rodičmi a stretli sme sa priamo na Primaciálnom námestí.




Aj táto akcia sa konala na už uvedenom Primaciálnom námestí. Pripravených bolo dostatok stolov i stoličiek a čo bolo teda k + navyše: sedacia časť lavíc bola "obalená" dekou :)


Rodičia ma čakali pri pohári bieleho vínka. S maminou sme sa popozerali, čo všetko Sharkam z tekvice ponúka, kúpili sme si "kupóny" a začala sa degustácia.




Ako prvé sme ochutnali tekvicovo-zázvorový krém. Patria mu všetky superlatívy. Tekvicový krém doma pripravujem, no nabudúce pridám aj ja zázvor. Jemne ho bolo v kréme cítiť a celkovú chuť tekvice vôbec nerušil.




Druhý pokrm, ktorý sme zdegustovali boli tekvicové rigatoni so šalviovými "chipsami", chorizom a parmezánom. Úplne skvelé. V nedeľu pripravím doma aj pre dcéru :)




A chutnali sme aj z mäsitých pokrmov. Bravčové filety z karé neboli vôbec suché, ale šťavnaté. Zelené korenie, priznám sa, som veľmi necítila, respektíve zelené korenie ani nejem, tak možno ani neviem ako chutí ;-)  :-D  Mamine veľmi ulahodili fazuľové struky v slaninke a všetci traja sme sa zhodli na tom, že zapekané zemiaky s tekvicou boli najúžasnejšie spomedzi všetkých pokrmov. Boli sme aj na duple!!! Zajtra vlastne už dnes ich pripravujem na obed doma ;-)





Grilovaný zubáč s tekvicovým risottom s parmezánom a dozdobený poľníčkom chuťou nesklamal, ale keďže ja veľmi risotto na taliansky spôsob "nemusím", mojím favoritom naďalej ostávajú zapekané zemiaky.


V ponuke nezabudli aj na niečo sladké, a to bio tekvicový koláč. Žiaľ nie dobre sa mi ho podarilo odfotiť... Bol sladký, s polevou a ak ma chuťové poháriky nesklamali, boli v ňom hrozienka aj orechy.




Na záver táto kobylka skackala pri nás :)



Skvelá akcia, výborné chute = gastronomický zážitok zabezpečený cateringovou spoločnosťou Sharkam. Jej profesionalita opäť nesklamala!!! Ja len pevne verím a dúfam, že tento projekt bude aj v ďaľšom roku pokračovať.


Ak nemáte dnes ešte program, nevarte, Sharkam navarí za Vás a pre deti je postarané tiež: súťaž vo vyrezávaní tekvíc :-)))


Peknú sobotu, priatelia a dajte vedieť ako spokojní ste boli Vy :-)



Prečítajte si aj PRÍSPEVOK  aj od Viktora a môžete si pozrieť aj daný tekvicový koláčik :-)


































































































































sobota, 13. októbra 2012

Toulcův dvůr, 30. 09. 2012 :-)


O Vegetariánsko-vegánskom dni v Prahe som sa dozvedela zo stránky soucitně.cz na FB. Neváhala som ani chvíľu a začala zisťovať bližšie informácie. Pani alebo slečna PhDr. Tereza Vandrovcová ma uistila, že tento deň sa bude niesť aj v duchu pre vegánov. Poradila mi spoj autobusu a nejaké drobnosti.






Pôvodne som chcela ísť na otočku, ale nakoniec som si uvedomila, že stráviť celý víkend v Prahe môže byť len fajn :) Začala som zháňať ubytovanie a čo som prvé vygúglila, to sme aj mali, a že sme boli teda spokojné! Ale o tom v ďaľšom príspevku o Prahe ;-)


Čo ma najviac dostalo je, že tento statok sa nachádza priamo v Prahe (nie v centre mesta) na sídlisku. Pri prezeraní fotografií som ešte stále v nemom úžase.




Prvá fotografia na tejto koláži je pohľad, keď sme vystúpili z autobusu a nad nami je už spomínané sídlisko.


Budova a areál sú v majetku Hlavného mesta Praha. Mesto ich poskytlo neziskovej organizácii pre Stredisko ekologickej výchovy. Znie to výborne, však? Máme niečo také aj v Bratislave? :(




V areáli sa nachádza Hostel, Infocentrum, Rodinné centrum, Ekoporadňa, Jedáleň...




...Bioobchod a Obchod na dvorečku. Mi bolo aj ľúto, že tieto dva obchodíky boli zatvorené.





A čo je úplne skvelé, že Toulcův dvůr má aj Materskú školu Semínko, založenú v roku 2003. Začínali s 2-omi triedami, dnes majú triedy štyri :-)




Čas obeda, dopriali sme si, a keďže sme mali veľké oči, kofty sme si zabalili na cestu do vlaku. Ponuka bola výborná: dusená ryža s ľanovými semienkami a zelenina Sabdží, cviklová kofta, kapustová kofta, vyprážaná tekvica, vyprážaný zemiak, zeleninový špíz, Samosa, zo sladkého karobovú guličku a mliečnu kokosovú. Len guličky neboli vhodné pre vegánov, ostatné áno. Všetkým nám chutilo. Pokrmy pochádzali z reštaurácie Govinda.


V sále boli pripravené rôzne organizácie "bojujúce" proti zabíjaniu a konzumícii zvierat, ktoré ponúkali aj literatúru, odznaky s danou témou, samolepky,... Ponúkali aj literatúru, pripravené boli prednášky, príjemná hudba :)




Pre návštevníkov boli pripravené nádoby na separovaný zber s podrobným nápisom čo kde...




Na základe vyrobenia vlastnou hnacou či šľapacou silou ;-) bolo možné si "vyrobiť" smoothie.




Na statku žijú aj domáce zvieratká. Veľmi dávno som nevidela takéto krásne až nádherné húsky!




Veľmi sa mi páčil rozpis kŕmenia králikov, čo ktorý môže a koľko :)




Kravičky a kozénky som nevidela (fotografie mám od Kristínky)... Dokonca ani koňa som nestretla, dievčatá áno :)




V zadnej časti sa nachádza aj záhradka s bylinkami a zeleninou. V lese je náučný chodník.




A takto vyzerá Toulcův dvůr zboku.




Deti aj návštevníkov učia triediť kompost :)




Vyučovanie v prírode :)




A úplná pohoda - relax :)


Ak budete v Prahe, doporučujem Toulcův dvůr neobísť a navštíviť ho a určite načerpáte veľa pozitívnej energie ako aj my.






Na akcii som si kúpila túto knihu raw receptov :)






A túto knihu som kúpila Terke už k meninám ;)


Budúci rok bude 10. ročník vegetariánsko-vegánskeho dňa a ja sa veľmi teším už teraz :-)



O tomto statku sa podrobnejšie môžete dozvedieť na ich stránke http://www.toulcuvdvur.cz/  :-)































































































































streda, 3. októbra 2012

Dýně, Botanická záhrada v Prahe, 29. 09. 2012 :-)




Keď sme sa rozhodli, že do Prahy pôjdeme už v sobotu, začala som na nete hľadať info o akciách v tento deň a "vygúglila" som si TÚTO TEKVICOVÚ VÝSTAVU  :-)))


Výborné bolo to, že začala v piatok 28. 09., t.z., že všetky vystavované tekvice boli úplne čerstvé.









Na Hostel sme prišli niečo po 12.30 hod., vybalili sme sa a pozrela som na mape ako sa dostaneme do Botanickej záhrady. Pre istotu sme sa opýtali aj veľmi milého ochotného recepčného, ktorého prvá otázka bola: "A do který Botanický?" Dozvedeli sme sa, že v Prahe sú dve ;-) : jedna krytá a druhá "otvorená" pod šírym nebom. Urobili sme dobre, že sme sa spýtali, lebo by sme šli do tej krytej, kde prebieha VÝSTAVA CITRUSOV


V MHD v Prahe sme sa zorientovali rýchlo a veselo sme cestovali po celý víkend. Po dorazení do Botanickej záhrady začal jemne mrholiť dážď, ale nás to od prehliadky neodradilo.







Botanickú záhradu sme neprešli celú, vlastne sme pozreli hlavne výstavu tekvíc a to, čo sme mali po ceste. Hlad nás volal ísť ďalej. Teda moju dcéru a mňa určite. Hoci predaj občerstvenia fungoval, pre vegánov mali akurát chipsy.




V areáli sa nachádzal aj stánok so sušenými čajmi, hrnčekmi, šálkami, džbánikmi, vonnými tyčinkami (krásne voňali - Klaudia kúpila posledné).


Ochutnali sme aj si kúpili hotový čaj TOUAREG   (zelený čaj s ľahkým medovým podtónom) i čaj KARKADE   (ibištekový čaj). Klaudia si kúpila obidva aj domov :) V chladnejšom počasí zahriali, ale aj chutili. Hoci po "tuarégovi" mala Klaudi energie za nás všetky :-DDD




A už sme sa dostali na "našu" výstavu. Tekvice od výmyslu sveta. Pre mňa bola najkrajšia tá zelená, pripomínala mi labute :)






Porozvesované boli aj fotografie vyrezávaných tekvíc, krásne!!!






V tejto kuchyni som mala chuť hneď začať variť :-DDD







Nechýbali ani recepty. Tekvicový chlieb som už upiekla, na rade sú tekvicové brownies ;-)


Na záver niekoľko fotografií lahodiacich môjmu oku. Ich autorom je Terezka :-)










...výnimočnýýý ;-)






Krásny strom so srdiečkami :-)














Tento nádherný list sme našli voľne na zemi :-)


Ja osobne mám veľmi rada výstavy tohoto typu, akým bola aj výstava tekvíc, voľne v prírode. Veľa farieb, veľa druhov tekvice, sychravé jesenné počasie, skvelá partia nevynímajúc. Človek až žasne nad prenádhernou prírodou ako si to vie zariadiť :-)


Ps. ešte ma čaká spracovanie ďaľších príspevkov víkendovej Prahy :)














































































































utorok, 2. októbra 2012

Hroznový džem podľa Martinky :-)

Milujem "jesenné" červené hrozno. V minulosti som ho zavárala a zaujímavosťou je, že kôstky v pohári klesnú na dno ;-)


U Martinky na blogu som si prečítala recept na HROZNOVÝ DŽEM  , kúpila som hrozno a šup do toho. Hneď som vedela, že ho chcem urobiť aj so šupkami, no Katkina (z hrnček-var!) skúsenosť ma chvíľočku odradila. Povedala som si, nevadí, vyskúšam. A asi naozaj záleží od druhu hrozna - šupky. S výsledkom som nad mieru spokojná :-)))




Najprv som chcela urobiť z kg hrozna, ale to by som minula úplne všetko a chcela som nechať ešte na jedenie. Tak som vykôstkovala 500g a zasypala iba 80g cukru muscovado. Tento cukor je sladši ako trstinový, preto menej ;-)


Z tejto dávky mi vyšiel jeden malý a jeden drobný pohárik. A ostalo mi aj na čerstvo upečený tekvicový chlieb.








Dobrú chuť :-)


Som rozhodnutá hroznový džem ešte uvariť, je výbornýýýýýý...













































RAW štrúdla :-)

Recept na túto nepečenú štrúdlu som našla TU  , tak ako aj veľa ďaľších skvelých receptov, ktoré isto v dohľadnej dobe vyskúšam. Veľmi som si na ňu chutila a musím povedať, že "predčila" moje očakávania!!!


Suroviny, ktoré pri príprave potrebujete:
Na cesto:
2 hrnčeky ľanových semienok
1 hrnček hrozienok
3PL vody
1/4 hrnčeka agáve

Na plnku:
4 nastrúhané jablká
1/2 hrnčeka hrozienok
mletú škoricu


Postup:
Ľanové semienka pomelieme, hrozienka zmixujeme. Spolu zmiešame. Urobíme si plnku.
Na papier na pečenie dáme "cesto", ja som ho rukami roztľapkala a potom valčekom vyvaľkala.




Polovicu plnky natrieme ďalej od kraja, papierom na pečenie si pomôžeme a zrolujeme 1x. Dáme zvyšnú plnku a opäť zrolujeme.



Koniec a boky uhľadíme, odkrojíme, aby štrúdla bola "rovná" ;-) Ja som tie zvyšky zjedla na desiatu a veeeeľmi mi to chutilo.


Štrúdlu som zrolovala v papieri na pečenie a dala odstáť do chladničky, aby sa lepšie krájala. Ja som ju v chladničke nechala cca 2 hodinky.





Dobrú chuť :-)


Čo povedať na záver??? Iba MŇAAAAAAAAAAAAAM, vyskúšajte ;-)