piatok, 29. júna 2012

Jahodové dni v Bratislave 28.-30.06.2012 :-)

Po špargľových dňoch  http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/05/dni-spargle-v-bratislave-10-12052012.html  sú tu dni ďaľšie, tentokrát jahodové. Daný kulinársky projekt pripravuje Bratislavská samospráva v spolupráci s cateringovou spoločnosťou Sharkam.


http://www.bratislava.sk/vismo/dokumenty2.asp?id_org=700000&id=11033134

Na pochúťky s použitím jahôd som sa veľmi tešila, odkedy som sa o projekte dozvedela. Naše deti sa k nám pridať nechceli, čo sme nakoniec aj ohodnotili ako výborný nápad a vlastne sme si vystačili my samy.


Akcia sa opäť koná na Primaciálnom námestí. V ponuke je viac jedál sladkých, ale vzhľadom na hlavnú "ingredienciu" - jahodu sa to aj dá očakávať. Mali sme jasnú predstavu, že ochutnáme všetko.


Začali sme drinkom: alkoholickým jahodovým mojitom. Stál 4 Eurá a bol vynikajúci. Biely rum, limetka, mäta, jahody, ľadová drť. A bolo nám veselo hneď od začiatku.


Ako slané spoločnosť Sharkam ponúkala divinový guláš s jahodami podávaný s pappardellami. Porcia stála síce 6,50 Eur, ale mäsový pokrm stál rozhodne za to! Mäsko bolo jemné, chuťovo s jahodami a cestovinami veľmi lahodné, vyvážené. Vychutnali sme si celú porciu. Mne sa cena zdala primeraná porcii a o kvalite nemôže byť ani pochýb.


Jahodový cisársky trhanec:
(5 porcií)
500ml plnotučného mlieka
250g hladkej múky
10g vanilkového cukru
4ks žĺtok
4ks bielok
50g práškového cukru
50g masla
30g hrozienka v rume

Z mlieka, múky a žĺtok si pripravíme palacinkové cesto, do ktorého zľahka vmiešame vyšľahané bielka. Vylejeme na panvicu, pridáme hrozienka v rume a opečieme z jednej strany. Pretočíme, roztrháme a zasypeme kryštálovým cukrom a maslom. Podávame s dusenými jahodami na karameli s práškovým cukrom.

Pán Šaradin sa v jednom rozhovore vyjadril, že podľa neho bude najväčším hitom práve cisársky trhanec a ja s ním plne súhlasím. Pre mňa bol bezkonkurenčným a Tonke aj Táničke tiež veľmi chutil. Trhanec mám veľmi rada, otec nám (mne a bratovi) ho pripravoval, keď sme boli ešte deti. Milovali sme ho s marhuľovým džemom :-)


Z jahodových guliek sme tiež jednu ochutnali. Zemiakové cesto bolo chuťovo, prepáčte, ale musím len chváliť, mňamkové.

Jahodové guľky s pečenou strúhankou:
(10 knedličiek)
500g múčne zemiaky
100g múky polohrubej
10g masla, soľ
10ks väčších jahôd
150g strúhanky
150g masla
50g kryštálového cukru

Zemiaky v šupke uvaríme, ošúpeme a pretlačíme. Pridáme múku, soľ a maslo a vymiešame cesto, do ktorého vložíme jahodu a zatočíme. Dávame pozor, aby nezostala diera v ceste a uvaríme cca 8-10 minút na miernom ohni. Vyberieme a obalíme v opraženej strúhanke s cukrom a maslom.


Po mojite sme si dali pohár ružového vínka, samozrejme s jahodou ;-) a rozprávali sme sa ďalej. Pridal sa k nám aj Táničkin priateľ Michal, a keď dojedol divinový guláš, všetci sme si dali ešte zmrzlinu.


Jahodová zmrzlina vyrábaná pomocou tekutého dusíka. Od pána v rade som sa dozvedela, že skvapalnený dusík má teplotu asi -195°C. No, neviem si to ani len predstaviť. A opäť chvála: lahoda - pohoda :-)


V ponuke boli aj ovocné poháre a oku lahodiace rôzne jahodové zákusky.         

Myslím, že každý návštevník si má z čoho vybrať. V ponuke je aj jahodový shake a teraz mi napadlo, že som sa zabudla opýtať, či ho ponúkali aj v kombinácii so sójovým mliekom alebo iba kravským.

Stretli sme sa, pojedli, popili, porozprávali a odchádzali sme po 2-och hodinách veľmi príjemne stráveného podvečera. Ale hneď domov sme nešli :-D

Pevne verím, že toto nebol posledný kulinársky trojdeň a teším sa, čo nám Sharkam ešte pripraví.

Dievčatá, bolo mi s vami "hezky" :-) , posielam objatie. A tu je Táničkina reportáž  http://desfragmentes.blogspot.sk/2012/06/jahodove-dni.html













































































streda, 27. júna 2012

Croissanty :-)

Domáce originálne croissanty sa chystám urobiť už "roky rokúce". Mám odložený fotorecept z časopisu Apetit marec 2005. Croissanty - loupáky z Paříže pripravuje Nabila Taguett vo svojej pražskej cukrárni. Myslím, že v lete by som ich už konečne mohla pripraviť aj ja ;-) Zatiaľ som "improvizovala" :-D

Milujem "vecičky", ktoré sú praktické a zároveň šetria aj náš čas. Zbožňujem lístkové mrazené cesto, ktoré je v balení naporciované v 10 plátoch s rozmermi 12 x 12 cm. Vyberiete z mrazničky, položíte na papier na pečenie, necháte odstáť asi 20 minút, naplníte plnkami podľa chuti, "preklopíte a dáte piecť. Žiadne vaľkanie, žiadna múka a žiadny neporiadok.

Tentokrát som si kúpila lístkové cesto chladené na croissanty. Poradila mi ho sesternica a konečne som ho dnes kúpila. Cesto je rozdelené na 6 trojuholníkov, ktoré si naplníte ľubovoľnou plnkou (ja som zvolila čokoládovo-orieškovú), zrolujete, položíte na plech s papierom na pečenie a dáte piecť do vyhriatej rúry.






Dobrú chuť :-)





























































pondelok, 25. júna 2012

Avokádová nátierka na slano i sladko :-)

Minulý týždeň sme si kúpili krásne veľké avokádo a keďže už dozrelo - mierne zmäklo, pripravila som z neho dve nátierky. S tou na slano ma inšpirovala Henrieta Peškovičová https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10151003667318254&set=t.1342937787&type=3&theater

a druhou FB Viem, čo jem... https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=235472286564692&set=a.234892903289297.49786.154794271299161&type=3&theater

Do mixéra som dala 1/2 avokáda, 1 detskú PL olivového oleja, 1 detskú PL tekvicového oleja, varenú červenú šošovicu (100g za surova), soľ, mleté čierne korenie. Vymixovala som a nátierka je hotová.


V mixéri som zmixovala 1/2 avokáda, 1PL kakaa, 1PL karobového prášku (došlo mi kakao ;-) ) a 3PL agáve (môžete použiť aj med). Túto nátierku na sladko som robila už druhýkrát a veľmi nám chutila. Je to zdravá "nutelová" nátierka.
Nátierky môžete zmixovať do hladka alebo ponechať s malými kúskami avokáda. Podávala som ich na opečený chlieb.


Dobrú chuť :-)
































































































































































sobota, 23. júna 2012

Cirque du Soleil: Alegria, Wien :-)

Včera - v piatok 22. 06. 2012 som sa s priateľmi z klubu Lovenie zúčastnila predstavenia vo Viedni Cirque du Soleil. Je to súbor viac ako 55 špičkových umelcov zo 17 zemí sveta. Ich najúspešnejšie predstavenie je ALEGRIA - španielské slovo, ktoré znamená šťastie, radosť a jasot. Umelci predviedli skvelé akrobacie v čarovných kostýmoch a celkové "pozadie" dotvárala aj nádherná hudba so spevom. Pódium sa mi zdalo na pohľad malé, ale čo všetko na ňom dokázali predviesť a teda následne aj predviedli: klobúk dole!

Odchádzali sme vlakom zo stanice v Petržalke a do vystúpenia sme mali ešte 3 hodiny čas, tak sme sa išli potúlať mestom. Počasie nám prialo až veľmi, tak sme sa schladili zmrzlinou.


Jožko s dcérou Martinkou a "cvakla" nás Veronika. S Majom a Martinom sme sa stretli až vo viedenskej mestskej hale. Prešli sme sa rôznymi uličkami, od Stephansplatz až cez Kärtner Straße.

Na konci ulice na veľkom plátne
 premietajú úryvky z opery. Ľudia majú možnosť pristaviť sa, popočúvať a kochať sa kultúrnym zážitkom. Hoci sme sa nezdržali (už nás tlačil čas), veľmi sa mi to páčilo. Ale ja sa vrátim... :-)




Chvíľu aj spŕchlo a mne sa podarilo zachytiť, keď sme cestovali metrom, krásnu dvojitú dúhu. Tak sme sa rozplývali aj prírodnými krásami.


A už sme sa dostali k Viedenskej mestskej hale, kde sa vystúpenie konalo. Rada: ak tam niekedy pôjdete, v metre je označená ako Burgasse - Stadthalle.


Zaujali sme naše miesta :)

Keďže bolo zakázané fotografovať, niekoľko obrázkov som stiahla z internetu.

Títo dvaja mímovia predvádzali rôzne, poviem to úplne detsky, šašoviny :-D
Mne sa páčili.







Predstavením - krásnym spevom viedla "biela víla".


Úžasnééé...


"Tajomnééé"...


Skvelééé...

Vystúpenie stálo naozaj za to. Skončilo o 22.20 hod. a nám o 22.47 hod. odchádzal vlak. Ale s taxi sme to akurát stihli. Hoci sme do Bratislavy prišli mierne unavení a zívajúci, kultúrny zážitok a spolu strávené popoludnie stáli za to :-)))

Pozrite si krátku ukážku: záverečná pieseň Alegria :)

http://www.youtube.com/watch?v=-Pdb6lvSQKA&feature=related







































































































































































































streda, 20. júna 2012

Zapekané zemiaky :-)

Ak máte radi jednoduché jedlo, tieto zemiaky ním rozhodne sú. Inšpirovala som sa receptom z časopisu Apetit.

Kúpila som si ho prvýkrát a je to vlastne jubilejné sté vydanie. Oslovila ma titulná fotografia. Rozmýšľam, že si ho predplatím alebo občas kúpim. Toto číslo som celé postupne prelistovala, minimálne už polovicu prečítala a okrem zapekaných zemiakov našla aj iné inšpirácie.









Špenátové listy premyjeme, dáme do cedníka a obaríme vriacou vodou. Pozor: opatrne z neho vyžmýkame prebytočnú tekutinu a nakrájame. Zemiaky som si predvarila a nakrájala na tenšie plátky. Sójovú smotanu na varenie som dala do kastrólika, pridala 2 strúčiky cesnaku, sušený tymián, dala zohriať. Po odstavení som pridala soľ, korenie č.ml. a muškátový oriešok. Premiešala a nechala postáť.


Zapekaciu misu som vymazala florou a navrstvila polovicu zemiakov, posypala nakrájanými špenátovými listami, mierne osolila a okorenila. Pokračovala som vrstvením zvyšných zemiakov.


Smotanovú "zmes" som preliala cez sitko a naliala na zemiaky.


Ja som preliate zemiaky posypala "kvetmi, rozmaríno a čiernym korením" od Kotányi...


...a dala piecť do vyhriatej rúry na 200°C 45 minút. Po upečení - vybratí z rúry som zemiaky nechala postáť asi 20 minút a servírovala.


Dobrú chuť :-)






























































































































































































































































sobota, 16. júna 2012

Vegánske lasagne :-)

V noci som si len tak "listovala" na blogoch a narazila som na lasagne od Andrejky http://varimeslaskou.blogspot.sk/2011/05/tradicne-talianske-lasagne.html

Hneď ako som zbadala foto, dostala som na ne neuveriteľnú chuť! Domáce lasagne som robila už dvakrát, no teraz som chcela urobiť a aj urobila vegánske, aby aj moja dcéra z nich niečo mala ;-)


Terezka je od štvrtka "maród", tak som jej dala variť zeleninový vývar (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, kel, cesnak, cibuľa, pór, zelerová vňať, petržlenová vňať). Ako závarku sme si dali kuskus s chilli. Ľahká osviežujúca zeleninová polievka, ktorá pohľadí dušu aj zasýti (aspoň kým budú lasagne hotové ;-) ).


Na sójovú zmes som spotrebovala:
1 bal. sójového granulátu (uvaríme podľa návodu)
4 mladé nakrájané cibuľky
1 menšiu nastrúhanú mrkvu
0,05dl červeného vína
2 veľké a 3 malé nakrájané paradajky
doma usušený rozmarín, tymián a 2 bobkové listy

Na troche olivového oleja som orestovala cibuľku, mrkvu, postupne som pridala sójovú drvinu, zaliala vínom a nechala odpariť. Pridala som paradajky, bylinky a dusila pod pokrievkou za občasného miešania 1 hodinu.

Pripravila som si - nastrúhala 100g údeného tofu.

Bešamel:
2PL flóry
3PL gustina
0,7l sójového mlieka
muškátový oriešok

V kastróliku som rozpustila floru, pridala gustin a do hladka vymiešala. Postupne som prilievala sójové mlieko, vždy asi po 1dl, rozmiešala dohladka a opäť. Keď bolo všetko dostatočne prevarené, odstavila som bešamel zo sporáka.

Lasagne:
340g pohánkovej múky (môžete použiť akú máte doma)
2PL morskej soli
3PL olivového oleja
2dl teplej vody

Cesto som vymiesila najprv vareškou, potom rukou a jemne som si prisypala gustin. Nechala som odstáť asi 20 minút. Guľu som si odvážila a rozdelila na 5 častí. "Dosku" som si poprašovala gustinom, pláty vyvaľkala na približne rovnakú dĺžku a šírku a začala som plniť zapekaciu misu :-)


Na dno misy som rozvrstvila sójovú zmes a naliala bešamel, položila som plát lasagne a opäť sójová zmes, bešamel, strúhané údené tofu a opäť vrstviť. Použila som iba 4 pláty lasagne (podľa množstva plnky).


Skončila som s plátom, zmes, bešamel a tofu. Lasagne som dala piecť do vyhriatej rúry na 180°C 45 minút.


Po vybratí z rúry necháme vychladnúť - odstáť aspoň polhodinu.


Samozrejme, že som nevydržala a po 20-ich minútach som lasagne porciovala.


S Terkou sme si k nim dali ešte aj čerstvé paradajky.

Dobrú chuť :-)

Úprimne: vôbec mi v nich nechýbal roztekajúci sa syr alebo parmezán. Pre mňa boli úplne "dokonalé", veď som si naložila 2,5krát! a teraz trávim. Odporúčam :)












































































































































































































































































































































































































































































































nedeľa, 10. júna 2012

Rodinné popoludnie :-)

Dnes má moja maminka narodeniny, a nielen pri tejto príležitosti sme sa u nás doma stretli. Terka sa narodila 7.6., kedy má meniny Róbert (môj tatino a brat), tak sme to spolu oslávili. Chýbala iba sestra s priateľom, ale s nimi sme to oslávili minulý týždeň, keď nás mamina pozvala na vystúpenie Alexandrovcov.



Viac ako 120 učinkujúcich v súbore Alexandrovci vystupovali v 10-ich mestách na Slovensku. My sme sa na nich boli pozrieť v bratislavskej Inchebe. Dvaja hostia Bára Basiková i Martin Chodúr boli vo svojom vystúpení excelentní, hoci som bola sklamaná z Martina, pretože spieval 2 prevzaté piesne a po anglicky. Martinovi fandím, no pre mňa bolo toto "fó-pa" :-( Vôbec by mi nevadilo, keby spieval českú pesničku zo svojho albumu, hoci slovami mne neznámu. Týmto boli sklamaní viacerí. Bára Basiková zaspievala dve krásne pesničky po česky .-) V súbore Alexandrovci vystupovalo 6-ročné dievčatko Lery, ktorá zaspievala okrem iného aj nám - Slovákom známu "Kaťušu". Ruskí umelci v našom jazyku zaspievali aj pieseň Lady Karneval od Karla Gotta a ľudovú pieseň Macejko. Skvelý výkon :-))) Po skončení koncertu sme sa vybrali do jednej pizzérie.


A to sme dnes u nás doma: môj brat, Terka, moja mamina a tatino :-* Terezka s veľkou radosťou prijíma gratulácie ;-)


Jednoduché pohostenie. Mamina mi "prikázala", že nemám nič variť, že prídu po obede iba na kávu a koláčik. A ja som ju poslúchla: nevarila som, iba dala piecť a za studena čo to pripravila ;-)

Ľalie z našej záhradky
pre maminu :-)

Poznáte tento sójový jogurt? Limetkový s medovkou: odporúčam, je vynikajúci! 500g stojí síce cez 3 Eurá, ale veď si ho predsa nekupujeme každý deň ;-)
Jogurt som použila na tortu
pre Terku.



Inšpiráciu na túto vegánsku tortu som našla na tomto vegan blogu
http://bezkrutosti.blogspot.sk/2012/06/kolacek-s-tofu-ovocem.html . Pri samotnej príprave som si urobila pár drobných zmien.

Na korpus som použila 90g celozrnnej pšeničnej múky a 30g múky pohánkovej. K tomu 5g prášku do pečiva a 20g strúhaného kokosu. Pridala som 60ml teplej vody, 2PL olivového oleja a 5PL agáve. Zmes som premiešala a dala do chladničky odstáť, kým som urobila plnku.
Na plnku som na jemno nastrúhala 2 ks bieleho tofu (spolu 420g), pridala 50ml limetkovej šťavy aj s dužinou (nabudúce pridám viac, limetky nám v "kréme" bolo málo),  1dl sójového mlieka, 1PL Gustinu a 7PL agáve. Spolu som vyšľahala, plnka má byť riedšej konzistencie.
Tortovú formu som vymazala flórou a vysypala hladkou múkou. Nachystaný korpus som opatrne - jemne uhladila rukou na dno formy a naň som vyliala plnku. Tortu som piekla vo vyhriatej rúre na 170°C 40 minút. Nabudúce ju budem piecť kratšie, "trolilinka" spodok prihorel. Piekla som ju včera, keď vychladla, formu som prikryla tanierom a dala na noc do chladničky.
Vrch bol jemne "popraskaný", čo vôbec nevadilo, pretože som naň natrela vyššie uvedený jogurt. Tortu som dozdobila plátkami limetky a lístkom medovky :-)


Recept na tofu guľky nájdete tu: http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/06/tofu-gulky.html

Nesmela chýbať ani tradičná focaccia :-)

http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/04/focaccia-farcita-plneny-taliansky.html

Do plnenej som použila klasický nastrúhaný eidam, cherry paradajky a bazalku.


Terkina najobľúbenejšia: plnená sušenými paradajkami a čiernymi olivami. Recept nájdete tu:

http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/06/focaccia-so-susenymi-paradajkami.html


Šalát z krabích tyčiniek: krabie tyčinky 200g pokrájame, dáme do väčšej misy, pridáme papriku PCR, tmavozelenú a červenú pokrájanú na drobno, sterilizovanú kukuricu, strúhaný syr, mladé cibuľky na kolieska pokrájané a asi 3 kyslé smotany. Podľa chuti dosolíme či okoreníme. Pred podávaním dáme do chladničky.


Na tento "raffaello" koláč je viacej receptov, ja som si spomedzi nich "prešpikovala" tento svoj.

V mise vyšľaháme 2 vajcia a postupne pridávame a šľaháme 1 hrnček cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva. V ďaľšej mise si premiešame 1 hrnček práškového cukru s 1 a 1/2 hrnčekom strúhaného kokosu.
Plech som vymastila maslom, vysypala strúhaným kokosom. Zmes som vyliala na plech a ešte neupečené cesto posypala cukrovo-kokosovou posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C asi 20-30 minút. Ešte teplé polejeme smotanou na šľahanie (3 po 180ml).


A popíjali sme domácou limonádou z bazového kvetu, medovky, agáve, limetky a vody.

Zahrali sme si aj niekoľko partičiek žolíka a krásny deň bol za nami :-)))