nedeľa 10. júna 2012

Rodinné popoludnie :-)

Dnes má moja maminka narodeniny, a nielen pri tejto príležitosti sme sa u nás doma stretli. Terka sa narodila 7.6., kedy má meniny Róbert (môj tatino a brat), tak sme to spolu oslávili. Chýbala iba sestra s priateľom, ale s nimi sme to oslávili minulý týždeň, keď nás mamina pozvala na vystúpenie Alexandrovcov.



Viac ako 120 učinkujúcich v súbore Alexandrovci vystupovali v 10-ich mestách na Slovensku. My sme sa na nich boli pozrieť v bratislavskej Inchebe. Dvaja hostia Bára Basiková i Martin Chodúr boli vo svojom vystúpení excelentní, hoci som bola sklamaná z Martina, pretože spieval 2 prevzaté piesne a po anglicky. Martinovi fandím, no pre mňa bolo toto "fó-pa" :-( Vôbec by mi nevadilo, keby spieval českú pesničku zo svojho albumu, hoci slovami mne neznámu. Týmto boli sklamaní viacerí. Bára Basiková zaspievala dve krásne pesničky po česky .-) V súbore Alexandrovci vystupovalo 6-ročné dievčatko Lery, ktorá zaspievala okrem iného aj nám - Slovákom známu "Kaťušu". Ruskí umelci v našom jazyku zaspievali aj pieseň Lady Karneval od Karla Gotta a ľudovú pieseň Macejko. Skvelý výkon :-))) Po skončení koncertu sme sa vybrali do jednej pizzérie.


A to sme dnes u nás doma: môj brat, Terka, moja mamina a tatino :-* Terezka s veľkou radosťou prijíma gratulácie ;-)


Jednoduché pohostenie. Mamina mi "prikázala", že nemám nič variť, že prídu po obede iba na kávu a koláčik. A ja som ju poslúchla: nevarila som, iba dala piecť a za studena čo to pripravila ;-)

Ľalie z našej záhradky
pre maminu :-)

Poznáte tento sójový jogurt? Limetkový s medovkou: odporúčam, je vynikajúci! 500g stojí síce cez 3 Eurá, ale veď si ho predsa nekupujeme každý deň ;-)
Jogurt som použila na tortu
pre Terku.



Inšpiráciu na túto vegánsku tortu som našla na tomto vegan blogu
http://bezkrutosti.blogspot.sk/2012/06/kolacek-s-tofu-ovocem.html . Pri samotnej príprave som si urobila pár drobných zmien.

Na korpus som použila 90g celozrnnej pšeničnej múky a 30g múky pohánkovej. K tomu 5g prášku do pečiva a 20g strúhaného kokosu. Pridala som 60ml teplej vody, 2PL olivového oleja a 5PL agáve. Zmes som premiešala a dala do chladničky odstáť, kým som urobila plnku.
Na plnku som na jemno nastrúhala 2 ks bieleho tofu (spolu 420g), pridala 50ml limetkovej šťavy aj s dužinou (nabudúce pridám viac, limetky nám v "kréme" bolo málo),  1dl sójového mlieka, 1PL Gustinu a 7PL agáve. Spolu som vyšľahala, plnka má byť riedšej konzistencie.
Tortovú formu som vymazala flórou a vysypala hladkou múkou. Nachystaný korpus som opatrne - jemne uhladila rukou na dno formy a naň som vyliala plnku. Tortu som piekla vo vyhriatej rúre na 170°C 40 minút. Nabudúce ju budem piecť kratšie, "trolilinka" spodok prihorel. Piekla som ju včera, keď vychladla, formu som prikryla tanierom a dala na noc do chladničky.
Vrch bol jemne "popraskaný", čo vôbec nevadilo, pretože som naň natrela vyššie uvedený jogurt. Tortu som dozdobila plátkami limetky a lístkom medovky :-)


Recept na tofu guľky nájdete tu: http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/06/tofu-gulky.html

Nesmela chýbať ani tradičná focaccia :-)

http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/04/focaccia-farcita-plneny-taliansky.html

Do plnenej som použila klasický nastrúhaný eidam, cherry paradajky a bazalku.


Terkina najobľúbenejšia: plnená sušenými paradajkami a čiernymi olivami. Recept nájdete tu:

http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/06/focaccia-so-susenymi-paradajkami.html


Šalát z krabích tyčiniek: krabie tyčinky 200g pokrájame, dáme do väčšej misy, pridáme papriku PCR, tmavozelenú a červenú pokrájanú na drobno, sterilizovanú kukuricu, strúhaný syr, mladé cibuľky na kolieska pokrájané a asi 3 kyslé smotany. Podľa chuti dosolíme či okoreníme. Pred podávaním dáme do chladničky.


Na tento "raffaello" koláč je viacej receptov, ja som si spomedzi nich "prešpikovala" tento svoj.

V mise vyšľaháme 2 vajcia a postupne pridávame a šľaháme 1 hrnček cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva. V ďaľšej mise si premiešame 1 hrnček práškového cukru s 1 a 1/2 hrnčekom strúhaného kokosu.
Plech som vymastila maslom, vysypala strúhaným kokosom. Zmes som vyliala na plech a ešte neupečené cesto posypala cukrovo-kokosovou posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C asi 20-30 minút. Ešte teplé polejeme smotanou na šľahanie (3 po 180ml).


A popíjali sme domácou limonádou z bazového kvetu, medovky, agáve, limetky a vody.

Zahrali sme si aj niekoľko partičiek žolíka a krásny deň bol za nami :-)))

























































































































































































































































































































































3 komentáre:

  1. teda Zuzka, to si krásne všetko pripravila a aj nafotila :-) A oslávencom prajem všetko najlepšie!!! :-)) Mali ste aj program plný zážitkov, super! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Ivetka, aj za pochvalu aj za gratulácie :-)))

      Odstrániť
  2. hmm, same dobrotky, teda, tolko receptov, ta focaccia je uplne uzasna! pre mna asi najviac zo vsetkeho, rafaelo kolac by nam tiez urcite chutil, dobry napad .-) Niekedy odskusam... jogirt vidim prvy krat, vyzera tiez vyborne :-) jednoducho, narobila si mi slinky, idem nabrat veceru .-D

    OdpovedaťOdstrániť