sobota 28. júla 2012

Kurt - mrazený jogurt :-)

Prostredníctvom ZĽAVOMATU  som zakúpila niekoľko kupónov na mrazený jogurt Kurt. Hneď tri som využila s rodičmi, ktorých som na túto dobrotku v týždni pozvala :)


Jogurt je strednej veľkosti s 3-omi posýpkami a jednou polevou.



Stretli sme sa pod Mostom SNP a po ceste sem si prezreli aj maketu niekdajšej synagógy v Bratislave.



Táto maketa má pripomenúť, že Bratislava nebola len slovenská, ale najmä nemecká, maďarská a tiež židovská. Maketa či kulisa neologickej synagógy, ktorá stála na Rybnom námestí a pri výstavbe Nového mosta bola zbúraná. Stavba 15-metrov vysokej synagógy je súčasťou projektu virtuálnej obnovy historického židovského geta v Bratislave Stratené mesto Bratislava - Pozsony - Pressburg, ktorú iniciovala Izraelská obchodná komora na Slovensku. Napriek tomu, že kulisa synagógy nebola pred týždňom pri príležitosti slávnostného spustenia projektu dokončená, Bratislavčania môžu začať objavovať „stratené mesto".  

Vnútri synagógy sa bude premietať 18-minútový dokumentárny film Stratené mesto režisérky Zuzany Piussi. Turisti, ale aj Bratislavčania, tak budú mať príležitosť spoznať ďalší segment vzácnej histórie mesta. Kulisa synagógy bude na Panskej ulici stáť až do konca septembra a najbližšie tri roky bude počas júna až septembra opätovne postavená a sprístupnená verejnosti. Pripomenúť židovskú Bratislavu má aj expozícia Židovského komunitného múzea, ktoré minulý týždeň otvorili v jedinej zachovanej synagóge v meste na Heydukovej ulici. Bratislavčania v ňom môžu vidieť vzácne rituálne predmety, zlatom vyšívané plášte na zvitky Tóry či unikátne fotografie študentov bratislavskej rabínskej školy. Tragický osud Židov pripomína pamätná stena holokaustu.


Kúsok ďalej sa nachádza krásny malinký a veľmi útulný antikvariát.




Je otvorený iba dva mesiace, ale kaviarnička je tam už štvrtý rok ;-) Mali tam krásne karafy, určite sa najbližšie zastavím.




Na výber sme mali z troch jogurtových príchutí: pure, mangovo-maracuová a jahodovo-banánová. Posýpok sme si mohli dať tri a bolo z čoho vyberať: mandle, oriešky, müsli, meló, mango, jahody,.... a polevu mali tiež tri na výber: pamätám si karamelovú, čokoládovú a tretiu nie ;-)


Páči sa mi, že KURTu záleží na zdraví človeka aj prírody. Preto sú mrazené bio jogurty servírované v biologicky odbúrateľných téglikoch s lyžičkami, ktoré nezaťažujú životné prostredie. Téglik je vyrobený zo zvyškov cukrovej trstiny a lyžičky z kukuričného škrobu. Téglik potrebuje cca 12–14 týždňov, kým sa rozloží a lyžičky asi 20. Ideálnym miestom na ich likvidáciu je kompostovisko na záhrade, kde je teplo a žijú tam mikroorganizmy a tie sa postarajú o rozklad „servírovacej súpravy“.


A v neposlednom rade je skvelé aj to, že táto maškrta je zdravá :-))) A dajú Vám aj malú porciu na ochutnanie (škoda nevyužiť).


S maminou aj tatinom sme si posedeli, pojedli, porozprávali sme sa, a aby sme aj aspoň trocha vytrávili, poprechádzali sme sa mestom.




Mierne oproti KURTu sa nachádza pasáž, v ktorej je tento "crazy design shop". Ak máte cestu okolo, príďte sa pozrieť a určite si nejakú drobnosť vyberiete ;-)




 Na Hviezdoslavovom námestí je niekoľko umeleckých "sôch" a aj výstava fotografií.


Popoludnie s mojim rodičmi bolo veľmi príjemnééé :-)))









































































2 komentáre:

  1. Zuzi, svateho za dedinou si opat stretla! .-)) ta socha na Hv. namesti.. jooj, hned som sa nasmiala, ako sme ju naposledy spolu videli v Palfyho palaci! Aj na skrabosky som si zaspominala, pri crazy shope :-) Aj Kika sa tam uz bola pozriet, este ten jogurt musime odskusat.. a je to!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Stretla, stretla :-DDD Našim sa v obchodíku tiež páčilo. KURTa vyskúšajte, určite neoľutujete. Včera si aj Terka pochutila na zmrzline. V GREENTREE majú aj "vegánsku" zmrzlinu (bezvaječnú, aj bez mlieka): horká čokoláda, grep, jahoda, lesné plody, citrón). Kúpila som ju do termo vaničky a priniesla domov. Ja som si dala do kornútka kávovú a makovú, veľmi dobré. Inak tá horká čokoláda je COOL :-)))

      Odstrániť