nedeľa, 29. júla 2012

Zeleninové lasagne :-)

Chladničku máme plnú zeleniny (aj kúpenú, aj od maminy zo záhrady, aj z farmičky.sk), tak teraz vyvárame prevažne zeleninové ľahké jedlá. Mali sme chuť aj na cestoviny, tak som to skombinovala.


Ingrediencie - suroviny som si nevážila, všetko som pridávala - nachystala od oka ;-)


Použila som:
čerstvé paradajky
čerstvú bazalku
čerstvé oregano
soľ, korenie č.ml.
cibuľu 1 nakrájanú
cesnak 4 strúčiky
baklažán na plátky
cuketa na plátky
lasagne bezvaječné (tentokrát som si ich kúpila)
sójová smotana  250ml
2 detské PL kukuričného škrobu Gustin
asi 1dl ovseného mlieka
1PL flóry


Ako prvé som si uvarila 6 plátov lasagne podľa návodu a nechala vychladnúť - oddychovať na mriežke.




Paradajky som nakrájala a rozmixovala s bazalkou a oreganom, soľou a korením. Osolené plátky baklažánu som nechala vypotiť a utrela do servítky. Uvarila som si bešamel (flóra, gustin, mlieko, smotana), pridala do neho nastrúhaný muškátový oriešok a nechala mierne vychladnúť.




Na spodok sklenenej misy som dala paradajkovú zmes, bešamel, plát lasagne, baklažán, cuketu, bešamel, plát lasagne a opäť paradajkovú zmes, baklažán, cuketu, bešamel.....




Dala som ich zapiecť do vyhriatej rúry na 180°C 30 minút. Vo vypnutej rúre som ich nechala ešte 20 minút, vybrala som a ešte som ich nechala odstáť asi 20 minút, aby sa mi dobre krájali a držali pekne spolu.



Paradajky pustili mierne šťavu, ktorá však nebola na škodu. Ja som si svoju porciu aj tou šťavou poliala.


Terke šupka z baklažánu vadila, ale chutilo jej, pretože všetko zjedla a do večera z lasagní neostalo nič, iba prázdna misa ;-) Ale veď preto som to aj varila, všakže...


Lasagne boli úplne ľahučkým jedlom, ktoré vôbec nezaťažilo nás žalúdok. Skôr som mala pocit akoby som nič nejedla.




Dobrú chuť :-)















































































































































































































sobota, 28. júla 2012

Kurt - mrazený jogurt :-)

Prostredníctvom ZĽAVOMATU  som zakúpila niekoľko kupónov na mrazený jogurt Kurt. Hneď tri som využila s rodičmi, ktorých som na túto dobrotku v týždni pozvala :)


Jogurt je strednej veľkosti s 3-omi posýpkami a jednou polevou.



Stretli sme sa pod Mostom SNP a po ceste sem si prezreli aj maketu niekdajšej synagógy v Bratislave.



Táto maketa má pripomenúť, že Bratislava nebola len slovenská, ale najmä nemecká, maďarská a tiež židovská. Maketa či kulisa neologickej synagógy, ktorá stála na Rybnom námestí a pri výstavbe Nového mosta bola zbúraná. Stavba 15-metrov vysokej synagógy je súčasťou projektu virtuálnej obnovy historického židovského geta v Bratislave Stratené mesto Bratislava - Pozsony - Pressburg, ktorú iniciovala Izraelská obchodná komora na Slovensku. Napriek tomu, že kulisa synagógy nebola pred týždňom pri príležitosti slávnostného spustenia projektu dokončená, Bratislavčania môžu začať objavovať „stratené mesto".  

Vnútri synagógy sa bude premietať 18-minútový dokumentárny film Stratené mesto režisérky Zuzany Piussi. Turisti, ale aj Bratislavčania, tak budú mať príležitosť spoznať ďalší segment vzácnej histórie mesta. Kulisa synagógy bude na Panskej ulici stáť až do konca septembra a najbližšie tri roky bude počas júna až septembra opätovne postavená a sprístupnená verejnosti. Pripomenúť židovskú Bratislavu má aj expozícia Židovského komunitného múzea, ktoré minulý týždeň otvorili v jedinej zachovanej synagóge v meste na Heydukovej ulici. Bratislavčania v ňom môžu vidieť vzácne rituálne predmety, zlatom vyšívané plášte na zvitky Tóry či unikátne fotografie študentov bratislavskej rabínskej školy. Tragický osud Židov pripomína pamätná stena holokaustu.


Kúsok ďalej sa nachádza krásny malinký a veľmi útulný antikvariát.




Je otvorený iba dva mesiace, ale kaviarnička je tam už štvrtý rok ;-) Mali tam krásne karafy, určite sa najbližšie zastavím.




Na výber sme mali z troch jogurtových príchutí: pure, mangovo-maracuová a jahodovo-banánová. Posýpok sme si mohli dať tri a bolo z čoho vyberať: mandle, oriešky, müsli, meló, mango, jahody,.... a polevu mali tiež tri na výber: pamätám si karamelovú, čokoládovú a tretiu nie ;-)


Páči sa mi, že KURTu záleží na zdraví človeka aj prírody. Preto sú mrazené bio jogurty servírované v biologicky odbúrateľných téglikoch s lyžičkami, ktoré nezaťažujú životné prostredie. Téglik je vyrobený zo zvyškov cukrovej trstiny a lyžičky z kukuričného škrobu. Téglik potrebuje cca 12–14 týždňov, kým sa rozloží a lyžičky asi 20. Ideálnym miestom na ich likvidáciu je kompostovisko na záhrade, kde je teplo a žijú tam mikroorganizmy a tie sa postarajú o rozklad „servírovacej súpravy“.


A v neposlednom rade je skvelé aj to, že táto maškrta je zdravá :-))) A dajú Vám aj malú porciu na ochutnanie (škoda nevyužiť).


S maminou aj tatinom sme si posedeli, pojedli, porozprávali sme sa, a aby sme aj aspoň trocha vytrávili, poprechádzali sme sa mestom.




Mierne oproti KURTu sa nachádza pasáž, v ktorej je tento "crazy design shop". Ak máte cestu okolo, príďte sa pozrieť a určite si nejakú drobnosť vyberiete ;-)




 Na Hviezdoslavovom námestí je niekoľko umeleckých "sôch" a aj výstava fotografií.


Popoludnie s mojim rodičmi bolo veľmi príjemnééé :-)))









































































štvrtok, 26. júla 2012

Partizánska lúka 25. 07. 2012 :-)

TU  si môžete prečítať niečo viac o Partizánskej lúke v Bratislave.

Pamätám si, keď sme sem chodievali s rodičmi viac-menej pravidelne a z Partizánskej lúky peši na Železnú studničku.
Hej veru, krásne radostné časy to boli :-)))

Na Partizánskej lúke sa konali aj rôzne "pochody", dokonca sme tam mali vždy hry k MDD (z otcovej práce).

Tentokrát sme sa sem vybrali na Country večer, na ktorý nás pozvali priatelia. Vlastne to mal byť taký večer, ale pre "podozrenie" zo zlého počasia country odvolali. No nás to neodradilo a vyrazili sme :)







Nakoniec sme išli len my tri: Lucka (Terkina spolužiačka), Terka a ja. So sebou sme si zobrali aj hru PARTY alias, nejako sa už len zabavíme, vraveli sme si.




Tento potôčik sa mi páčil už ako dieťaťu. "Areál" je krásne upravený, kto ste tu ešte neboli, odporúčam prísť, najmä s deťmi.




Analýza celého tela:
  • zistenie podielu vody , svalov a tukov v tele
  • metabolický vek orgánov
  • hustota kostí
  • fyzická kondícia

Slečna bola z Poradenského centra zdravého životného štýlu. Dali sme sa zmerať, najlepšie obstále Terka a najhoršie ja. Ale nezúfam, pracujem na sebe :)


Doma som si centrum hodila do "gúgla" a objavila som ich TU




A party sa mohla začať. Krútili sme, ukazovali, rozprávali, merali čas a smiali sa :-)))




Uhádli by ste, že Terka je mačka? My sme to uhádli... No a dozvedeli sme sa aj napr. že druh psa je jazvec alebo slovo na J je Ružena... (Terka mala vymenovať 20 slov na J, tak teda začala: Jozef, Ján, Juraj, Ružena,..) Aj to sa stáva, keď na Vás tlačí časový limit  :-DDD




Ja to naozaj neviem ukázať... :) Lucka s Luckami :D




No a ja som bola šimpanz, potom barman a nakoniec knihovník. Dievčatá všetko uhádli.




A ešte spoločná foto na záver :-)


V "parku" sme strávili príjemne a veľmi veselé - urehotané dve hodiny. Boli sme na vzduchu a v prírode a hlavne spolu :-)))
















































































































































utorok, 24. júla 2012

Marhuľové slávnosti v SPITZe, 22. 07. 2012 :-)

Tento rok som pojedla toľko marhúľ ako snáď za niekoľko rokov nie! S dcérou, rodičmi a bratom som bola na marhuľových slávnostiach v rakúskom Kremse minulý týždeň a včera v nedeľu som išla s kamarátkou na slávnosti do rakúskeho SPITZu. S Klaudiou sme sa rozhodli na poslednú chvíľu, deň pred odchodom a urobili sme veľmi dobre :-)))




Začalo to celkom humorne, keď som napísala CK či majú ešte voľné dve miesta. Odpoveď: Sú tam asi dve voľné miesta. Následne som telefonovala do danej CK, že dve miesta potrebujeme určite ;-) Vyplnila som záväznú prihlášku, odoslala, poistila nás cez online poistenie, vyspali sme sa a vyrazili na "dobrodružnú" cestu.


Pani sprievodkyňa bola skúsená, nabitá veľkým množstvom informácií potrebných pre náš výlet. Cestou sme sa napr. dozvedeli, že jeden veterný mlyn slúžiaci na výrobu elektriny, zásobí elektrinou až 500 domácností. Ročne vyrobí až 32 mil. kW hodín a jeho návratnosť je 10 rokov.




Krátku hygienickú prestávku sme mali u ROSENBERGERovcov. Je to rodinný podnik, ktorý tento rok slávi už 40 rokov existencie. Vôbec som o nich ani len netušila. Bolo to tam nádherné: môžete sa naraňajkovať, naobedovať, kúpiť si rôzne suveníry. Čerstvosť a pestrosť pokrmov maximálne zaručená. Ak si kúpite kráľovskú kávu, dostane hrnček grátis. Pred centrom sa nachádza aj "Stonehenge". Prestávku sme mali asi polhodinku, odchádzali sme o 5 minút 10. A pre tých, ktorí mali digitálky, to bolo o 9.55 hod. :-)))


Pred marhuľovými slávnosťami v Spitze sme sa zastavili na niekoľkých miestach. Prvá dlhšia zástavka viedla na Schallaburg, prekrásny renesančno-gotický zámok. V priebehu roka sa tu konajú rôznorodé akcie a dobrodružné programy. V hradnej príkope je aj dobrodružné ihrisko pre najmenších návštevníkov. Nachádza sa tu, okrem iného, aj obrovský drak, v ktorom sa deti môžu maximálne vyhrať :)




Od parkoviska treba vykročiť rezkým krokom do kopca, ktorý ale hravo zvládnete vyšľapať. Ešte pred vstupom sa nachádza "klavír", na ktorom si môžete zahrať ;-) Záhrada je prekrásna, plná rôznych kvetov a stromov.



Nachádza sa tu aj záhradka. Všetky rastlinky sú starostlivo označené napr. aj na vareškách a strážia ich dvaja strašiaci.




Momentálne je na hrade výstava Zlato Byzancie, ktorá nám približuje túto nezvyčajnú civilizáciu na rozhraní východu a západu... Vo vnútri je zakázané fotografovať. Medzi inými boli vystavené napr. aj pracky na opasky, náhrdelníky aj na krk aj slúžiace ako opasok. Všetko to, čo sa teraz nosí :)




Areál hradu aj záhrady sú prekrásne...







Počasie nám prialo a my sme sa usadili na nejaký čas na lehátkach v záhrade. Návštevníkom ponúkajú sedenie pre oddych v celom areáli.







Ďaľšia zástavka viedla do Willendorfu, kde sme si pozreli Willendorfskú Venušu. Nález, ktorý pribudol do zoznamu slávnych európskych pravekých žien, odhalil v roku 1908 rakúsky archeológ Josef Szombathy pri výstavbe železnice v Dolnom Rakúsku.




A hurááá, ideme na marhule do Spitzu.......


Bohatá úroda preslávených wachauských marhúľ sa oslavuje každoročne. Vyzdobené trhovisko v centre mesta zaplavia obyvatelia Spitzu v tradičných wachauských krojoch.




Kroje boli nádherné a páčilo sa nám, že aj veľa mužov bolo v krojoch.




Návštevníci si mohli zakúpiť rôzne výrobky, potraviny. Bol tu dokonca aj  domáci Flohmarkt. Predávali chleby natreté masťou, liptovskou nátierkou či šunkou a nastrúhaným chrenom, kyslou uhorkou.




Prvé sme ochutnali marhuľové knedle. Postavili sme sa do radu, zakúpili si potrebné žetóny (1 ks 2,20 Eura), vhodili do kasičky a "šuflíček" nám dal porcie marhuľových guliek. Boli správne kyselkavé a cesto zemiakovo sladučké.




Na pitie boli na výber marhuľové nápoje alkoholické aj nealkoholické. Dali sme si strik s marhuľovým nektárom a neskôr jogurtový nápoj s marhuľovým nektárom (bol vynikajúci!).




Ochutnali sme aj palacinky plnené marhuľovým džemom. Mali aj džem s chilli, no my sme radšej stavili na klasiku. Palacinky boli ľahké nadýchané a chuťovo lahodné, džem sladulinký. Tetušky mali čo robiť: stále piekli, plnili za horúca a zákazníkov v rade odbúdalo a pribúdalo zároveň.




Jedinečnú slávnosť zavŕšil nedeľňajší sprievod na 
čele s kráľom Marillusom a princeznou 
Aprikosiou. Sprievod bol dlhý a krásny, žiaľ, veľkú časť sme z neho nevideli. Ľudí tam bolo ako maku. Kráľa s princeznou sa mi podarilo vyfotiť pri ich prejave k ľudu ;-)




Klaudia si kúpila marhuľový nektár (pre seba a dcéru Kristínku), pre maminu marhuľové gumenné cukríky a marhuľové jadierka so soľou a chilli a ja marhuľový nektár s alkoholom, bitter. Hoci som sa pýtala či je "alkoholfrei", pani si prečítala etiketu a povedala "ja". Nevadí, ochutnala som aj tak. Ešte aj šľapky do práce za výbornú cenu si Klaudi kúpila.V obuvi mali výrazné akcie. Nech žijú platobné karty :)))




Na ceste domov sme sa stavili v kostole sv. Michala. Cintorín sa nachádza hneď vedľa neho. Je veľmi udržiavaný...


Výlet sa nám vydaril a s Klaudiou sme sa veľmi nasmiali :-DDDDDDDD Na záver cesty sme súhrne skonštatovali, že ako dobre nám bolo bez detí, čo by sme tam s nimi robili a že by nám určite "liezli na nervy" ;-))) Nie my im (pretože sme sa v jednom kuse smiali a všetko "pripomienkovali" - zdravo samozrejme), ale ony nám :)





Budúci rok by som sa sem chcela vybrať aj s dcérou, rodičmi a súrodencami. A odporúčam návštevu v SPITZe aj Vám :-)




































































































































































































































pondelok, 23. júla 2012

Špaldová kaša :-)

Viem, že ovocie by som mala jesť doobeda, ale mala som na neho nesmiernu chuť. A aj na horkú čokoládu. A vôbec: na večeru som si chcela pripraviť niečo sladké. A samozrejme zdravé. Po ceste z práce domov som si kúpila sójové mlieko, malinkú čokoládku v DM a bolo rozhodnuté: urobím si kašu zo špaldových vločiek.




Aj v škôlke deťom pripravujeme kašu z vločiek, ale zo pšeničných či ovsených. Deti ju zbožňujú. No aby som bola presnejšia: väčšina detí ju má rado :) Posypeme ju kakaom či mletou škoricou zmiešanou s práškovým cukrom a zvykneme na ňu krásne naaranžovať aj plátky banánu.


Suroviny:
60g špaldových vločiek
600ml sójového mlieka
3PL trstinového cukru Alnatura
1PL vanilkového pudingu Alnatura
1 horká chilli čokoládky
čučoriedky, černice (ovocie podľa chuti)
2PL špaldových vločiek (na posýpku)


V časti mlieka som nechala vločky postáť asi polhodinku. Potom som ich mierne rozmixovala (nemusíte). Mlieko som dala ohrievať, pridala som cukor, rozmixované vločky a miešala. Asi...čas som nesledovala, ale do mierneho zhustnutia. V kaši som rozmiešala puding (nemusíte, ale ja som si ho tam proste chcela dať ;-) ), prevarila a servírovala.




Na kašu som poukladala ovocie, nadrobenú chilli-čerešňovú čokoládku a opražené vločky.




Nech si kašu pripravíte z akéhokoľvek mlieka či vločiek, posypete svojím obľúbeným ovocím, verím, že Vám bude chutiť. A pokiaľ ste takúto kašu ešte nejedli, aspoň vyskúšate obmenu kaše krupicovej.




Dobrú chuť :-)























































































































































sobota, 21. júla 2012

Pohánkové lievance :-)

Na tieto pohánkové lievance ma "naviedla" Henrieta Peškovičová . Lievance som skúšala zo zemiakovej múky, akosi sa mi nevadarili, ale tieto... Posúďte sami ;-)


Občas ma prepadne chuť na sladké, a ak nemáme doma horkú čokoládu, robíme palacinky alebo si dám na lyžičku agáve :-D




Suroviny na lievance:
350 ml sójového mlieka
3 PL špaldových vločiek
130g pohánkovej múky
3 detské PL maku
1/3 KL sušeného droždia Alnatura


biely sójový jogurt, agáve, nektarínky, drvené tekvicové jadierka


Trocha mlieka som ohriala a rozputila v ňom droždie. V zvyšnom mlieku som vločky nechala odstáť asi 10 minút, potom som primiešala postupne múku, mak a mlieko s droždím. Opäť som nechala postáť, asi 15 minút. Zatiaľ som do jogurtu primiešala s 1 PL agáve a nakrájala nektarínky. Po odstáti som začala lievance piecť na panvici s trochou olivového oleja. Stačila chvíľočka: z jednej - druhej strany a "fertig" :)




Lievance si môžete dochutiť - dozdobiť čím chcete - čo máte radi. Druh ovocia záleží len na Vás, tak ako aj druh múky. Môžete vyskúšať špaldovú či celozrnnú (s týmito dvomi robím najčastejšie palacinky). Tekvicové olúpané jadierka kupujem drvené aj mleté v Hainburgu. Takto som ich pripravila pre Terezku...




...a takto pre mňa...




Dobrú chuť :-)




Ešte som si ich poliala s agáve. Mám veľmi rada sladulinkú chuť agáve... Už ste ho vyskúšali? Tak neváhajte a určite si ho zadovážte. Ja sirup agáve kupujem v DM.


Aké lievance najčastejšie robievate Vy?








































































































Zapekané cuketky :-)

Sezóna, sezóna, sezóna. Ako som už písala aj TÁNIČKE  , čo si počneme v zime bez "čerstvého" ovocia a zeleniny.


Obidve s dcérou sa nevieme dojesť cukiet. Tak boli včera na obed, zapekané cuketky.


Terka nastrúhala mrkvu a kaleráb na hrubšom strúhadle, ja som prekrojila 3 malé cuketky, vydlabala striedky, ktoré som pokrájala na menšie a odložila. Najprv som urobila kuskus, ktorý som trocha osolila a ochutila s chilli. Mrkvu som "opiekla" na olivovom oleji aj s kalerábom, asi 10 minút. Zeleninu som premiešala spolu s kuskusom a zmesou naplnila cukety. Dala som "zapiecť" do vyhriatej rúry tak na 20 minút. Zatiaľ som podusila šampiňóny, pridala pokrájanú striedku z cukiet, solčanku a sójovú smotanu na varenie, chvíľku nechala zredukovať a hotovo.








Dobrú chuť :-)




Šalát so cherry paradajkami, tekvicovým olejom a slnečnicovými semiačkami.






Terka si obed veeeľmi pochvalovala, ešte si aj doložila :-)




Pre seba som na jeden kus dala slaný syr ;-)


Na záver sa "pochválim" mojim úlovkom. Už dlho zháňam gumáky, ktoré sa mi budú nielen páčiť, ale najmä mi "padnú na nohu ako uliate". Mám pevnejšie lýtka, tak mám s tým problém, ale... Včera som si ich kúpila, a až dva páry, tak sa vytešujem :-))))))))))))




Úplne obyčajné (také sa mi páčia). Jedny sa mi hodia ku kabelke a druhé k dáždniku :-DDD  Som spokojná :)