štvrtok 19. júla 2012

Ako som robila čoko tortu a zemiakové lievance ;-)


Keď sa darí, tak sa darí. Alebo sa nedarí vôbec nič :-D Včera som mala jeden z takých dní, síce dobrý, ale čo sa pečenia týka ani tak ani tak. Začala som skoro ráno, s pečením.


V časopise som si vyhliadla jednu čokoládovú tortu. Vyzerala veľmi dobre. No keď som si riadne prečítala postup, nepísali kedy pridať žĺtka. Nevadí, urobila som, no aj keď bola chuťovo dobrá, cítila som, že to nie je ono :( Podelila som sa a tešilo ma, že obdarovaným chutila :)



Postup ani písať nebudem, pretože chcem napísať do redakcie ako to s tými žĺtkami je ;-)

Pred pár dňami som si kúpila zemiakovú múku. Tak veľmi a dlho som ju zháňala, až som ju našla priamo "pod nosom" - u nás v jednej špecializovanej predajni. Keď som ju uvidela v regáli ako sa na mňa krásne usmieva, potešila som sa, no zároveň ma prepadla "neistota", pretože recept, kvôli ktorému som ju chcela, neviem kde mám. Na zemiakové pagáče. Mám výborný recept na zemiakové pagáče, ale je s hladkou múkou. Mám kamarátky - kolegyne celiatičky, tak som im chcela urobiť radosť. Nič to, recept snáď časom niekde nájdem. A tak som rozmýšľala, čo z tej múky urobím.

Ráno som vstala, pripravili sme si raňajky a neskôr sa ma dcéra opýtala: "Čo bude na obed?" To preto, či si ma navariť sama alebo navarím ja. Napadli mi lievance s makom a zo zemiakovej múky. A to som objavila nejaký recept: múka hladká, mlieko, zemiaky varené,... Povedala som si: múka hladká + zemiaky = zemiaková múka. Terka súhlasila, hoci sladké je málokedy.

Vždy múku sypem do mlieka, ale tentokrát som to urobila opačne, ani neviem prečo. Zgrclo sa mi to, pretože to začalo rýchlo sať mlieko a ja som nestačila riadne miešať: 600ml sójového vanilkového mlieka k 200g zemiakovej múky a 3 PL maku. S ako takou nádejou som to začala ponorným mixérom zachraňovať, nepodarilo sa. Vyhodila som to... :-(

Zvolila som opačný - klasický postup. Do 300ml sójového mlieka som postupne zašľahala 8 PL zemiak.múky a 4 detské PL maku. Nechala chvíľu postáť a začala "vyprážať" lievance.


Cesto akosi príliš "nedržalo", tak som primiešala ešte 3 PL z.múky (cesto v strede). Ale vidíte aké lievance z toho boli :-( Stred nebol síce surový, ale mazľavý... Ešte som mala trpezlivosť, tak som do zvyšného cesta pridala 1 vajce, či snáď. Žiadne snáď sa nekonalo... Opäť vyhodila som to... :-(

A do tretice: "Teri, nebudú lievance, ale palacinky." Do sójového mlieka som nasypala hladkúj múku, pridala mak, olej, premiešala a mali sme vynikajúce palacinky!!!!!!!!!!!!


Palacinky som naplnila dvomi zmesami: 1. polovica bieleho nastrúhaného tofu, agáve a čučoriedkový sójový jogurt a 2. avokádo, karobový prášok a agáve. A výsledok? Zajtra robím palacinky opäť, ale z celozrnej múky.





Do tretice to vlastne aj vyšlo: čoko torta nič, lievance tiež nie a palacinky úplne fantastické. Terka sama bola z maku prekvapená ako jej v palacinkách veľmi chutil.

Dobrú chuť :-)

Ak sa Vám niečo nedarí (pri varení či pečení), vzdávate to?





















































































































5 komentárov:

  1. Zuzka, jasne, ze nevzdavame :-) Terka je velmi zlata na tych fotkach! A mak v sladkych dobrotach je vzdy dobryyy milujem makuvu tortu a hocico z maku.. ako dieta som ho nemala rada, ale teraz.. hmm, dakuejm za dalsi chutny receptik

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-) Ešte stále mám v pláne marhuľovo-makový koláč! Zajtra idem za kamarátom do nemocnice, tak beriem palacinky, som mu sľúbila :) a aj Terke, samozrejme, ostane.

      Odstrániť
  2. Když se mi něco nepodaří, jdu od toho a většinou to už podruhé nezkouším. Takže to vzdávám.

    Ten mák je super nápad, škoda, že recept nebyl zveřejněný dneska ráno, protože jsem taky dělala palačinky.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zuzko, našla jsem váš blog. Jeden lepší článek než druhý. Moc milé a inspirativní! Láska na talíři - tak to je přesně ono!! ;-)
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vivi, ďakujem veľmi pekne. Každá pochvala veľmi poteší :-)))

      Odstrániť