nedeľa 8. júla 2012

Viedeň 07. 07. 2012 :-)

Blší trh vo Viedni som chcela navštíviť už niekoľkokrát, no teraz som si povedala, že túto sobotu proste pôjdem aj keby som išla sama, hoci minimálne aspoň dvom je veselšie. Dcéra "odmietla": že má už program, a tak som napísala kamarátkam. Pridala sa ku mne Tánička z des fragmentes. Veľmi sa tešila, minimálne rovnako ako ja. Výlet bez detí, chlapov a samozrejme bez nenaplánovaného časového návratu. Veď posledný vlak do BA z Viedne ide 22.37 hod. Chceli sme si to užiť a že sme si to teda užili (vôbec nepreháňam)...
Táňa sa najmä tešila, že nemusela nič plánovať - zabezpečovať a nechala sa mnou viesť: Táni, ďakujem za dôveru. Zároveň sme verili, že s našimi jazykovými schopnosťami sa nestratíme. A mali sme so sebou, môj veľmi obľúbený, Baedeker Vídeň, s mapou, plánikom metra a potrebnými informáciami.
Stretli sme sa ráno po 8 hod. na Petržalskej železničnej stanici, kúpili lístky, nasadli do vlaku a vyrazili v podstate celodennému dobrodružstvu. Vedeli sme, že chceme ísť na Flohmarkt (blší trh) a Naschmarkt (trh s ovocím, zeleninou, rybami a všetkým možným aj nemožným) a ak sa nám bude chcieť, tak sa potúlame ďalej. Vlak odchádzal o 8.32 hod., po hodinke sme boli vo Viedni.

V Anker sme si kúpili obložené pečivo (rama, rukola, camembert a paradajky) a vyrazili sme sa S-bahn, aby sme po zástavke prestúpili na U1. Lenže...to sme netušili, že "Viedenčania" sa rozhodli práve dnes 07.07.! metro U1 odstaviť a do 26.08. prestavovať. Chvíľočku sme sa zmätene "pomotali", ale keďže boli maximálne prekvapení aj domáci, nič sme si z toho nerobili. Nasadli sme na S-bahn, odviezli pár zástavok a ďalej, prestúpili na U4 a na Kettenbrückengasse vystúpili. To bol ale pohľad :-DDD
Začali sme teda na Flohmarkte. Poviem Vám, je tam teda čo pozrieť a verím, že každý si tam to svoje nájde. Tánička mala úmysel kúpiť nejaké zapekacie misky, lyžicu dezertnú, ja nejaké misky a čo mi crnkne do nosa. Crnkol mi sklenený džbánik, zelená vázička (hodí sa k džbániku, čo som si kúpila u nás na Interi, dokonca si myslím, že sú bratia). Všetko sme našli v krabiciach po jednom Eure. S nákupom sme boli spokojné, ale blšák sme popozerali celý.



Postupne sme sa presunuli k Naschmarktu: krásne farebné kvety, veľa ovocia, najmä exotického, zelenina, sušené ovocie, orechy, koreniny, mäsové výrobky, cestoviny, dary mora, bylinky a veľa veľa ďaľšieho. Ja som si nakúpila z ovocia. Trhy sme prezreli za 3 hodinky!





Po obidvoch trhoch sme zamierili na U3 smer Stephansplatz. Keď sme tam, vždy sa zastavím v Mammer predajni a kúpim si nejakú dobrotku. Tak tomu bolo aj teraz. Ukázalo sa to ako veľmi dobrá voľba, pretože Táňa nakúpila aj deťom a priateľovi. Zo "Štefánskeho" námestia sme si pomaly vykračovali cez Kärntner Straße a pochytil nás menší hlad. Tu nastal "problém". Kdekoľvek vo Viedni, podľa mňa - nás, nie je problém nájsť dobrú kaviarničku či cukráreň, zmrzlinu, ale reštauráciu to problém bol, aspoň pre nás. Chceli sme sa pokochať výhľadom na Viedeň, tak sme sa odviezli výťahom do Sky baru na 7. poschodie. Z jedálneho lístka nás nič ani neoslovilo, dali sme si ľadovú kávu. Hoci stála 6,50 Eur jedna, cena v tejto chvíli rozhodujúca nebola, no káva nám obidvom veľmi chutila a v horúcom dni nás aj patrične schladila.

 A pátrali sme po reštaurácii ďalej. Prešli sme ich niekoľko, až sme v uličke mimo "centra" našli - objavili jednu, ktorá teda bola 1! Ako drink sme si dali nealko mojito a k jedlu si Tánička dala tuniakový šalát a ja pappardelle s pestom a kuracím mäsom. Porcie boli akurát, ceny ešte viac ako akurát a mali sme veľkú radosť, že sme túto reštauráciu objavili. Priznávam za nás obe, že keď sme si išli umyť pred jedlom na toaletu ruky, pozerali sme sa iným hosťom nenápadne "do" taniera, a keď sme sa vrátili k nášmu stolu, listovali sme v jedálnom lístku, čo to môže byť. Chválime, že porcie jedál sú vyfotené v jedálnom lístku, tak máte aspoň predstavu, čo si objednáte a hneď k tomu je uvedená aj cena. Poslednýkrát sme tu určite neboli, však, Táni? Dokonca sme chceli vo Viedni aj prespať :-DDD

Po výbornom obede sme mali chuť ešte sa túlať. S U3 sme sa odviezli na Westbahnhof a poprechádzali Mariahilf.straße. Na ulici prebiehalo aj nejaké kultúrne predstavenie - tance rôznych národov (netrúfam si povedať ktorých).


Zaujali nás aj "obštrikované" drevená brvná pri jednej z budov.

V Starbucks sme sa schadili frapessom, každá sme mali označený pohár svojím menom. Ja som neodolala malinovému cheescake s bielou čokoládou: mňam :-)))
Bolo 18 hod. a smerovali sme k Südbahnhof: vlak odchádzal o 19.03 hod. smer stanica Petržalka.
Ja som sa stihla vymknúť na toalete (10 minút pred odchodom vlaku), ale vyslobodila som sa ;-)
Vyzuli sme sa z topánok, nohy vyložili na sedadlo oproti nám a veľmi spokojné sa tešili domov :-)))

Táni, ak som na niečo zabudla, prosím o doplnenie ;-)







































7 komentárov:

  1. Zuziii, uplne super je to .-) smejem sa.. tolko veci tam bolo na pozeranie, tie trhy.. to sa snad ani neda vykupit .-) tolko ovocia a zeleniny som pokope v zivote nevidela! Krasne! A ludia roznej kultury, rozna moda, rozni exoti .-) Krasny den to bol, hlavne ta pohoda, nikam sa neponahlat, nikto nic nechcel od nas, len sme si tak bezstarostne chodili.. dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, tí ľudia, sme ich nefotili. Nabudúce... Ale najkrajšie divadlo s gašparkom si mala Ty a ja som o neho prišla :-DDD Prepáčte, nechala som sa uniesť. Bolo nám superlatívne! :-DDD

      Odstrániť
    2. :-)) ved toto.. gasparko :-))) to uz asi len tak neuvidime ...

      Odstrániť
  2. moc pekne fotky a urcite vela zazitkov :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, ďakujeme. Som mala roblém, ktoré fotografie uverejním, ešte ich je viac ;-) A zážitkov, áno, veľa! :-)))

      Odstrániť
  3. Viedenský Naschmarkt aj s blšákom majú svoje čaro. Vždy tam mám pocit, že som úplne niekde inde, mimo Viedne, mimo strednej Európy. Kaviarničky a reštaurácie pripomínajú dovolenkovú pohodu. Najskvelejší je však Flohmarkt. My sme na ňom už pár kúskov našli – či už sme zháňali náradie do záhrady, náradie do dielne - perfektné. Tie vecičky (negeneralizujem) väčšinou majú svoj vek a hodnotu i minulosť, čo sa o dnešných veciach z obchodu (generalizujem) povedať nedá. Pekne ste strávili deň.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, áno, máš pravdu. Naschmarkt s Flohmarkt-om majú svoje čaro. Ja milujem pozerať, ani neviem ako to nazvať, "stariny" a rôzne "serepetičky". Aj keby som si nič nekúpila, stačí mi tá "prechádzka" okolo toho ;-)

      Odstrániť