nedeľa 20. mája 2012

Noc múzeí a galérií, 19. 05. 2012 :-)

Táto noc je už každoročnou tradíciou niekoľko rokov, my sme sa na nej zúčastnili však prvýkrát. Išli sme s našimi priateľmi, ktorí sa zúčastňujú pravidelne. Tánička http://desfragmentes.blogspot.com/ mala pripravenú trasu, čo znamenalo, že nič podstatné a veľmi zaujímavé nám nemohlo uniknúť.

http://www.citylife.sk/festival/noc-muzei-a-galerii-bratislava-2012-19-5

 Začali sme bez detí, partia troch žien ja, Táňa a Tonka s mladým mužom Miškom :)

Za zakúpenú vstupenku sme zaplatili 1,50 Eur a bola vstupenkou aj do ďaľších múzeí a galérií. Od 19 do 24 hod. vstupenka slúžila aj ako lístok na MHD.

 Najprv sme sa zastavili v Múzeu obchodu v Podunajských Biskupiciach. Je to síce mimo mesta-centra, ale všetci Vám odporúčame ísť sa tam pozrieť. Pre naše ročníky a vyššie je to skvelé miesto na zaspomínanie si "detských čias". My sme si zaspomínali a zasmiali sme sa tiež :-))))))))))





 Reklama na mýdlo "třimuži" úplne bezchybná ;-) (chcela by som poznať tých troch mužov :-DDD )


Ďaľšia reklama na Hašlerky, ktoré rozdrtia Váš kašeľ či na zubnú pastu Nivea (túto pastu si ja nepamätám) a mnoho ďaľších. Ak chcete na chvíľu omladnúť aspoň duchom, môžete sa vybrať na návštevu Múzea obchodu už budúci víkend, my sme sa bavili.

A v meste prehliadok sme pokračovali my ženy samé. Predtým sme sa však "posilnili" a dopriali si nejaké maškrty ;-)


Táničkin dezert mi tu chýba, ale ona má včerajší deň - večer tiež zdokumentovaný, tak si ho môžete pozrieť u nej na blogu:

http://desfragmentes.blogspot.com/2012/05/noc-muzei-galerii-2012.html?showComment=1337548887124#c2056168940137210992

Na Hviezdoslavovom nám. je výstava fotografií - plagátov Úsmev ako dar. Veľmi milé a zábavné. Darujte deťom aj Vy dôvod na úsmev :-)


http://www.usmev.sk/








V CT galérii na Panskej ul. sme pozreli viaceré expozície. Budem vravieť za seba: obrazy boli na môj vkus priveľmi abstraktné a nechápajúce (tým však nechcem povedať, že boli zlé či bez umeleckej hodnoty, odborník určite nie som).







"Zrkadlová sieň" s knihami bola úžasná (ďaľší tip na návštevu ;-) )


http://www.sclerosis-multiplex.sk/
Združenie Nádej SM pripravilo opäť stretnutie svojich členov ale i nečlenov (ďaľšia každoročná tradícia), tentokrát sa konalo na Hviezdoslavovom námestí (my sme sa minulý rok zúčastnili v River park). Bolo si možné zakúpiť aj krásne zaváraninové fľaše "ozdobené" servítkovou technikou, napr. na sušené hríby.

A už sa k nám pridali aj Táničkine deti: Kika a Luki, ktorý nám "zajojoval" a išlo mu to výborne :)
Zároveň sme sa presunuli do SNG (Slovenskej národnej galérie), kde naša prehliadka galériami mesta BA pokračovala.
Po celé leto (už odteraz) až do októbra je pre Vás pripravená nová oddychová zóna v centre mesta: miesto na hry (veľké šachy), občerstvenie, piknik či kultúrne podujatia počas celého leta. V sieťkach na stromoch či plážových ležadlách si môžete prečítať aj nejakú dobrú knihu :)





Skvelý projekt s "knihami". Keby som dávala pozor pri "prezentácii", povedala by som Vám viac ;-)
Tento projekt je výlučne projektom SNG, môže mať niekoľko veľa "podôb" - podľa vytlačenia a uloženia "kníh na policiach". Každý návštevník si môže zapísať svoju obľúbenú alebo aj "vymyslenú" knihu, ktorú by rád prečítal. Ja s Táňou sme si napísali svoje food-blogy, Tonka sa práve vrátila z Paríža, jej kniha sa volá "Návrat z Paríža".


Posilnení zákuskom, čokoládou a kávou vo výbornej čokoládovni na Michalskej sme išli na Michalskú vežu, kde sa k nám pridala už aj Terka (od rána anketne brigádovala).


Počasie nám prialo, tak aj výhľad bol prekrásny. Naposledy som tu bola ako dieťa.
V Mirbachovom paláci sme si prezreli aktuálne expozície a dopozerali aj posledné dve minúty zápasu hokeja Česko - Slovensko a spoločne sa tešili z výsledku. Aj slzičky mi vyhŕkli :)

Smerovali sme k Starej radnici...



Na nádvorí Starej radnice predávali krásne výrobky, Tonka si urobila radosť obrusom a vrecúškom levandule. Absolvovali sme aj "pár" schodov a tešili sa z ďaľšej vyhliadky na BA.


Na prednáške "Ako sa rodia strašidlá" (pre dospelých), nám pani doktorka rozprávala o vampíroch (skutočne existujúcich). Vedeli ste o protivampírskych technikách v minulosti? Napr. pri pochovávaní ľudí, ktorých podozrievali z upírstva, hlavu oddeľovali od trupu a niekedy ju položili k nohám. Alebo ruky zviazali za chrbátom. Do truhly sa zvykol dávať aj cesnak či mak do úst.

Terka a Kika absolvovali "turistický chodník" mestom BA (Stará radnica - Obchodná ul. - Račianske mýto - Hodžovo nám.) a pridali sa k nám. Posledná prehliadka sobotňajšieho dňa nás čakala v Múzeu Dopravy.

A previezli sme sa aj na parnom rušni ALBATROS, poslednom z 15-tich kusov na svete! Je poháňaný vodou a uhlím a dosahuje rýchlosť až 120km/h. Vnútri teploty dosahujú aj 60°C. Bol to pre nás zážitok, tak ako celé popoludnie.

A ja sa pýtam: "Táni, kam pôjdeme nabudúce???", už teraz sa veľmi tešííííííííím :-)))

































































































































































































































































2 komentáre:

  1. Zuzka nadherne si to popisala a pokolazovala! :-) Krasny den to bol veru, ja este stale nemam spracovane fotky, nestiiiham .-))) ale mozno vecer pri fakndeni sa do toho pustim. Dakujeme za Vasu milu spolocnost, dobre,stale sa smejem na tych nasich skraboskovych fotkach a ako nam len bolo fajn! Budem sa tesit na dalsiu spolocnu akciu.. pekny zvysok nedele a objimam. T

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Táni, :-DDD , na tie škraboškové foto od Teba sa tešííím :-DDD Ako aj na ďaľšie fotografie a samozrejme spracovanie celej včerajšej akcie. Veru, bolo nám fajn, do polnoci sme toho postíhali a deti to celé "zmákli" tiež. Fandite dobre, my budeme držať palce, a ak to výjde, bude to skvelé! Posielam objatie :-)

    OdpovedaťOdstrániť