štvrtok, 31. mája 2012

Štvrtkové popoludnie :-)

Dnes po práci som išla do nemocnice za mojím synovcom Jojkom. Veľmi statočný mladý 6 ročný chlapec :-) , hrali sme kvartetá, samozrejme aj hokejové, pretože Jožko je mimo iného aj veľmi nadšený hokejista.

Po ukončení návštevných hodín som mala v meste na Hodžovom námestí stretnutie s Terkou a jej spolužiačkou Luckou. Kým dievčatá prišli, popíjala som kávu pri fontáne, ktorej kvapky ma neustále osviežovali ;-) S dievčatami som išla na zápis na Štátnu jazykovú školu na anglický jazyk do 1. ročníka od septembra. Vlastne ešte v júni pôjdu na písomné skúšky o postup hneď do druhého ročníka a podľa toho sa rozhodnú.

Keďže Lucia nebýva v BA, "ponáhľala" sa na autobus domov a my s Terkou sme išli "labzovať" do mesta. Pôvodne sme chceli ísť do Bistra St.Germain na Obchodnej, ale bolo plno, tak nabudúce. Urobili sme si prechádzku mestom a po nákupe pár potravín sme si oddýchli v "kavjarni"   http://www.shtoor.sk/  na Štúrovej ulici.


Príjemná útulná kaviareň, v ktorej "úraduje" Ľudovít Štúr a jeho slovenčina ;-) Som prekvapená, že Štúr ovládal niekoľko cudzích jazykov: latinsky, grécky, maďarsky, nemecky, francúzsky, poľsky, rusky, srbochorvátsky a učil sa aj angličtinu a hebrejčinu. Toto si zo školy vôbec nepamätám. V kaviarni je môj veľmi obľúbený luster, ktorého kúpe zatiaľ odolávam, pretože napriek tomu, že je nádherný, myslím, že zároveň aj nepraktický.

Za obrovské plus považujem možnosť objednania si sójového mlieka miesto kravského! Dali sme si kávu, čerstvo vytlačenú pomarančovú a grepovú sťavu a ja som neodolala karamelovému cheescake. Ku káve podávajú "biscotti s bjelou čokoládou a brusňicami": mňam. Na výber sú aj rôzne "sendviče" a šaláty. V kaviarni sa mi páčia aj rôzne štýly nábytku.

Ak pôjdete okolo, určite sa zastavte a pri káve či koláčiku si oddýchnite :-)







































































Focaccia :-)

Na obyčajnú, ničím "neplnenú" focacciu, som si robila chuť už asi týždeň. Včera ráno som kúpila múku, droždie, prišla do práce a zamiesila cesto z kg múky. Tentokrát podľa "Itala" http://uloz.to/live/xGM4V9C/s-italem-v-kuchyni-italsky-chleb-focaccia-avi .

Budete potrebovať kg hladkej múky, kocku droždia, 800ml teplej vody, olivový olej a morskú soľ.

Cesto bolo ľahunké, akurát som si neuvedomila, že focaccia má byť tenšia ;-) Kolegyniam, ale veeeľmi chutila, už sme si aj vraveli, že nabudúce bude s čiernymi olivami a sušenými paradajkami. Pani kuchárky urobili šalát z krabích tyčiniek (ten som zabudla vyfotiť): k nakrájaným krabím tyčinkám Janka primiešala sterilizovanú kukuricu, pokrájanú mladú cibuľku, nastrúhaný syr a kyslú smotanu. Premiešala a dala schladiť do chladničky. Keď focaccia vychladla, nakrájala som ju a mali sme výborný obed.


Nemala som pri sebe fotoaparát, tak aspoň mobilom som zachytila túto dobrotku ;-)

Dobrú chuť :-)











































pondelok, 28. mája 2012

Jablkové lievance :-)

Keď som v obchode uvidela tento čučoriedkový sirup, hneď som si predstavila ako si ho nalievam na jablkové lievance a čerstvé čučoriedky k tomu. Kúpila som si ho. Je sladkýýý, ale v kombinácii s tvarohom bol akurát.

Ešte som kúpila jemnú pohánkovú múku, bio strúhaný kokos, tvaroh, čučoriedky, jablká a ponáhľala som sa domov.

"Myšlienku" tvaroh zmiešať s kokosom mi vnukla Martinka
http://yummysweets-rikinka.blogspot.com/2012/05/kokosovy-tvaroh.html , ďakujem :)




Nastrúhala som dve jablká, zmiešala s jedným zrelým banánom. Zvlášť som rozmiešala 1,5 hrnčeka sójovo-ryžového mlieka so 7PL pohánkovej múky, pridala ovocie, premiešala a začala piecť. Pre dcéru som vidličkou rozmačkala biele tofu, ktoré som zamiešala s trochou agáve a kokosom. Sebe som rozmiešala tvaroh s trochou agáve, kokosom a kyslou smotanou.


Terezka sa veľmi tešila "naaranžovaniu", avšak po prvom súste skonštatovala, že jej to je "suché". A až keď dojedla (vzorne), som si vlastne uvedomila, že tofu nemá byť prečo šťavnaté a ešte s kokosom a že v chladničke máme biely sójový jogurt, ktorý som zabudla primiešať. Do zvyšného tofu som ho zamiešala, takže zajtra bude repete ;-)


A toto je moja porcia, šťavnatá a veľmi chutná. Prišla som si na svoje a pochutila si :-) A ako som uviedla vyššie, tvaroh "stiahol" sladkosť sirupu a chute sa vzájomne dopĺňali.

Dobrú chuť :-)









































nedeľa, 27. mája 2012

Kuskus s mäsom na sladko :-)

Kombináciu sladké - slané mám rada, nebránim sa tomu. Nedávno takto varila aj Táňa z des fragments (má exotické chute veľmi rada). A keďže som bola sama doma, mohla som si to dovoliť ;-)


Kuracie prsia som nakrájala na soté a zmarinádovala s agáve, sezamom bielym a čiernym, hrozienkami a niekoľkými zrnkami hrubej soli. Premiešala a nechala asi 15 minút postáť. Zatiaľ som si pripravila kuskus, zaliala som prevarenou vodou, zakryla a nechala postáť 10 minút. Potom som ho premiešala. Na panvici na troche olivového oleja som prsia osmahla. Zmiešala s kuskusom, nakrájaným pomarančom a pár zrnkami hrubej soli. Polievku som si pripravila z domácej paradajkovej šťavy od mojej maminky, pridala som cukor, doma sušený tymián, mletú škoricu, nastrúhala syr a podávala som.


Do kuskusu som si pridala aj lístky čerstvej mäty. Táto kombinácia mi veľmi chutila. Keď som sa zakusla do zrnka soli spolu so sladkým pomarančom, hmmm... ;-)  Naložila som si dvakrát.

Dobrú chuť :-)











































Včerajšie popoludnie :-)

Príjemne kultúrne unavení a mne sa veľmi variť nechcelo, ale jesť musíme, však? ;-)


Po príchode domov sme sa vzpružili vitamínovým nápojom. Pomaranč, fenikel, olivový olej, citrón, limetka, mäta a hnedý cukor rozmixovaný s mätou (mám v chladničke, keď potrebujem vyberiem) a voda.


Na Zdravie! :-)


Očistila a nakrájala som mrkvu, petržlen, zemiaky, jemne pokvapkala olivovým olejom a dala piecť. Neskôr som pridala šampiňóny, cuketu a doma nasušený rozmarím a tymián. Nesolila som ani po dopečení. Snažíme sa s dcérou veľmi málo soliť či vôbec nesoliť (hoci niekedy sa to nedá) a vychutnávať sa tak prirodzenú chuť pokrmov. K tomu som pripravila šalát z paradajok, s tekvicovým olejom a opraženými slnečnicovými a podrvenými tekvicovými semienkami.


Dostala som chuť na sladké a doma nič okrem cukru :-D Tak som ho skaramelizovala a časť z neho vyliala na papier na pečenie a nechala stuhnúť. Do hrnca som naliala mlieko a nechala rozpustiť a potom zohriať. Karamel som polámala a mala ako cukríky a k tomu karamelové mlieko. A chuť na sladké bola zažehnaná respektíve uspokojená.


Deň sme ukončili asi 3-oj hodinovou hrou Scrabble, samozrejme za účasti Príručky slovenského pravopisu a samozrejme, že vyhrala Terka :-)




































































































Slovak Food Festival :-)

"S chuťou spoznaj Slovensko na najväčšom pikniku v meste!" sa vyjímalo na akýchkoľvek pozvánkach na toto podujatie. Laicky pod tým rozumiem, že sa budú podávať predovšetkým slovenské špeciality. Ale...nie som taká náročná ako vyzerám a snažím sa ku všetkému pristupovať pozitívne, tak som to aj v takom duchu poňala ;-)

Podujatie sa konalo na Bratislavskom hrade a krásne počasie je minimálne polovica úspechu. Na akciu sme sa vybrali spolu s mojím otcom. Bol prekvapený ako sa okolie Hradu krásne zmenilo a rozrástlo.


Zakúpili sme si Doxxy 2x po 10 kupónov a 2 vidličky na zálohu. Veľmi pozitívne oceňujem tento nápad!


Pre najmenších boli pripravené remeselné dielne, kde si mohli zhotoviť nejaký krásny výrobok. Niektoré malé deti sa potúlili aj s ovečkami a iné sa vyšantili na ihrisku.


S otcom sme si zaužili zvyk spolu ochutnať, a nie každý mať svoju porciu. Tu by som chcela povedať môj názor, že na podujatia podobného charakteru sa nechodí najesť. Myslím tým výdatne najesť. Ale degustovať, ochutnať z jedál, ktoré by sme možno doma nepripravili či nešli ani do reštaurácií. Porcie boli podľa mňa akurát, teda vravím za tie, ktoré sme degustovali.
Ako prvé sme ochutnali pohánkové pirohy plnené zemiakmi s kôprom a so smotanou. Prišlo na rad bio kuriatko so zeleným šalátom a špargľou, jahodami a medovo-horčicovým dresingom, naozaj veľmi chutné. Ochutnali sme aj šúlance so strúhankou (zbožňujem) a makom, jogurt s müsli, cheescake tortu, ktorá síce chutila, ale zdala sa nám "pudingová" a acai džús. Tatinko si dal aj zbojnícku kapustnicu. Chuťovo sa jej nedalo nič vytknúť, až na to, že bola riedka.


Ľudia mali naozaj na výber. Na chuť si prišli určite aj tí, ktorí mäso konzumujú. Mohli ste si vybrať aj z mexickej kuchyne. A kúpiť zeleninku či ovocie. Aj tento nápad s predajom oceňujem! Kúpila som si žltú cukinu a paradajky z každej farby.


Malé zhrnutie na záver: na akcie tohto typu chodíme veľmi radi. Vieme, že predávajúci či vystavovatelia sa naozaj "namakajú". Pozitívum je, že počasie bolo nádherné, vidličky na zálohu a predaj čerstvého ovocia a zeleniny. Za negatívum považujem nedostatok košov na odpadky (alebo teda nečasté vymieňanie vriec) a to, že vegáni (okrem ovocia) či ľudia s intoleranciou laktózy a iných porúch výživy si na svoje neprišli. Viem, že všetkým sa vyhovieť nedá, ale ak na podujatí "s chuťou spoznaj Slovensko" je prezentovaná napr. aj mexická kuchyňa (mám ju rada), myslím, že ľudia s poruchami výživy či rôznym spôsobom stravovania by tiež mohli mať zastúpenú ponuku jedla.

Veľmi pekná akcia a ďaľší krásne prežitý deň :-)

















































































































































































Burza kníh v Bratislave :-)

Na burzu kníh som sa tešila odkedy som sa o nej dozvedela. S dcérou čítame veľmi rady, teda knihy do nášho života patria určite. Či už kuchárske, romány, básne, psychologické ale aj odborná literatúra. Burza sa konala v Kultúrnom centre Dunaj (dovtedy som o ňom nevedela) na Nedbalovej 3 v Bratislave, 4.poschodie kultúry a oddychu www.kcdunaj.sk . Ešte som volala kamarátke či som správne. Uvedomila som si totiž, že je to v KC a nie OD Dunaj. Tánička ma usmernila, že stačí ísť zozadu z ulice a ja som sa vytešovala, že som teda správne a žiadny presun nebude nutný. Výťahom som sa vyviezla na 4.poschodie a "rozjímala". Priestory sú staré, teda staršieho dáta, ale rozhodne som sa tam cítila príjemne.


Vstupné bolo dobrovoľné a "nákup" sa mohol začať. Terka dorazila neskôr, ale mala k výberu nekonečne veľa kníh. Medzi ľuďmi bolo veselo a "štebotavo". V priestoroch sa nachádza aj bar, kde máte na výber širokú ponuku nealkoholických či alkoholických nápojov, kávu, čaj, ani som si to všetko nestihla prečítať. Nachádza sa tam dosť stolov, stoličiek, lavíc a vankúšov. Je to obyčajné, ale útulné a pekné :-)


S Terezkou sme si posedeli na terase a prelistovali si knihy, ktoré sme kúpili. Ja knihu Štvornohý humor (sú v nej básne a riekanky pre deti od 6-10 rokov) za 20 centov (pre dcéru mojej kolegyne). Terka si vybrala za 2 eurá "Malú" encyklopédiu spisovateľov sveta. Počasie bolo prekrásne, a tak sa nám aj príjemne oddychovalo.


Zo strechy bol prekrásny výhľad. Druhá fotografia je pohľad z Bratislavského hradu. V strede je na tmavej "streche" akoby biely plagát. A to je terasa KC Dunaj, kde si môžete príjemne posedieť s priateľmi.


Pred burzou som mala ešte čas pokochať sa našimi pamiatkami, tu je časť z nich :-)))































































































sobota, 26. mája 2012

Barbari (perzský sezamový chlieb) :-)

Tento ľahký chrumkavý chlebík je v Iráne obľúbený ako súčasť raňajok, najmä s rozdrobeným bielym syrom a čerstvými bylinkami. Ak sa pripraví s mliekom namiesto vody a posype sa nie sezamom, ale cukrom, nazýva sa širmal a chutí najmä deťom :)

Ďaľší chlieb z mojej veľmi obľúbenej knihy CHLIEB. Myslím, že na prípravu je jednoduchý a kým bude kysnúť, môžete si nerušene pozrieť svoj obľúbený film...

Budete potrebovať:
1KL medu (použila som agáve)
325ml teplej vody
2KL sušeného droždia
500g hladkej múky T650
1 1/2KL soli
2PL olivové oleja + na potretie
2KL sezamových semien

Agáve rozputite v mise so 175ml vody a vsypte kvasnice. Nechajte 5 minút, pomiešajte, aby sa kvasnice rozpustili.

Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ. V strede urobte jamku a dajte do nej rozpustené kvasnice. Vareškou primiešajte toľko múky, aby ste vytvorili redšie cestíčko. Misu prikryte utierkou a nechajte stáť asi 20 minút, kým cestíčko nenarastie a nezačne bublať. Prilejte do jamky polovicu zvyšnej vody a olivový olej. Zmiešajte so zvyšnou múkou. Ak treba pridajte vodu, a vytvorte pekné vlhké cesto.


Cesto preložte na zľahka pomúčenú plochu. Mieste asi 10 minút, kým cesto nie je hladké, lesklé a pružné. Cesto vložte do misy vytretej olejom, pootáčajte ho, aby sa pokrylo olejom, a prikryte utierku. Nechajte kysnúť 1 1/2 - 2 hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem. Potom ho zrazte a nechajte 10 minút odpočívať.


Rozdeľte cesto na štyri rovnaké časti. Vytvarujte z nich okrúhle bochníky s priemerom 12cm s hrúbkou 2,5cm. Prikryte utierkou a nechajte odpočívať 45 minút, kým nezdvojnásobia svoj objem.


Plech poprášte múkou a ohrejte asi 15 minút v rúre, aby boli veľmi horúce. Prstami urobte na povrchu bochníkov asi 2cm hlboké jamky.


Potrite olivovým olejom a posypte sezamom. Položte bochníky na horúci plech a pečte v rozohriatej rúre asi 20 minút pri 220°C, kým nebudú zlatisté a po poklopaní na spodok nevydávajú dutý zvuk.


Nechajte vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť :-)






































































































štvrtok, 24. mája 2012

Pohostenie kolegyniam :-)

Už nastal ten deň ochutnania:
http://laskanatanieri.blogspot.com/2012/05/moja-rychla-vecera.html

"Nedávno" som mala narodeniny a v práci sa pri tej príležitosti zvykneme pohostiť drobným občerstvením. Syr s ingredienciami som mala v chladničke naložený teda 12 dní. Včera som zamiesila cesto na cibuľový chlieb...
http://laskanatanieri.blogspot.com/2012/05/cibulovy-chlieb.html

...a ráno som ho dala piecť. A tu je výsledok.


Kolegyniam chutilooooo :-))) aj hermelín, aj chlieb veľmi (inak sú veľmi zlaté, pretože sú to aj také moje "degustátorky" pri mojích novotách).

A k poobedňajšej káve sa patrí aj nejaký dezert si dať, však? Chcela som, aby to bolo osviežujúce, nie moc sladké a podarilo sa. K nápadu ma inšpirovala Martinka http://www.dulce-de-leche-blog.com/2012/05/rebarborovo-kokosova-pena.html , pomer som si upravila a čo to pridala ;-)

250g očistenej rebarbory som udusila so 100g cukru, 1PL medu a 2PL vody. Nechala som vychladnúť. Kokosové mlieko Alnatura 200ml som vymiešala a smotanu na šľahanie 250ml tiež (zvlášť). Keď rebarbora vychladla, pridala som k nej kokosové mlieko a 150g jahôd pokrájaných na štvrtinky. Premiešala a pomaly som pridávala šľahačku. Dala som odstáť do chladničky. Na druhý deň som kúpila 250g kyslú smotanu a zmiešala s rebarborovo-jahodovou "hmotou". Do misiek som nadrobila sušienky (Bebe a celozrnné-karamelové z DM) a striedavo vrstvila s ovocným krémom. Dozdobila som čerstvou jahodou, mätou a celými sušienkami. Ešte som to dala schladiť do chladničky na 40 minút.

Aj dezert dievčatám veľmi chutil. Povedali, že dobré zvyky si mám zachovať a meniny-narodeniny by som mohla mať každý týždeň :-D

Dobrú chuť :-)

























































streda, 23. mája 2012

Osie hniezda po druhé :-)

http://laskanatanieri.blogspot.com/2012/05/osie-hniezda-s-pudingom.html

Celý deň mi "nešlo" do hlavy prečo včera puding zo sójového mlieka nezhustol a bol riedky. V obchode som kúpila vanilkový puding a hurá domov ho opäť vyskúšať uvariť. Hniezda som robila z polovičnej dávky. Najprv som si uvarila puding z 3dl sójového mlieka, 4PL cukru kryštálového, 1 vanilkového pudingu. Podaril sa, bol hustý, jeeej, veľmi som sa tešila :-))))) Kým chladol, zamiesila som cesto.


1,5dl sójového mlieka som ohriala, pridala štipku cukru a 1/2 kocky droždia. Nechala som kvások odpočívať. Do misy som si pripravila 300g polohrubej múky, štipku soli, 50g cukru kryštálového, pridala som kvások a vymiesila cesto, ktoré som nechala kysnúť 40 minút. Vyvaľkala som ho na plát, potrela vychladnutým pudingom, posypala hrozienkami a brusnicami, zrolovala a pokrájala na asi 3cm kúsky. Rúru som vyhriala na 180°C.


Kúsky som poukladala na plech s paierom na pečenie a dala piecť na 180°C 20 minút.


Po upečení som koláčiky preložila na mriežku vychladnúť.


Dobrú chuť :-)






































































































Cestoviny na večeru :-)

Cestoviny na tento spôsob obidve s dcéru zbožňujeme. Ešte dávnejšie sme ich robili s morčacou šunkou a smotanou na šľahanie, no suroviny sme obmenili ;-) a chuťovo stále výýýbornééé :-)))


Použila som zeleninové penne, cuketu, kukuricu, sójovú smotanu na šľahanie a trocha vegetky natur.
Cestoviny som uvarila v osolenej vode s trochou olivového oleja, scedila a prepláchla vodou.


Na panvici som na ol.oleji chvíľu opiekla nakrájanú cuketu, kukuricu, pridala vegetku a smotanu. Zvykneme dať aj baklažán (podľa chuti každého si môžete pridať akúkoľvek zeleninu), ale vzhľadom k tomu, že pravdepodobne riešime histamínovú intoleranciu, určité potraviny musíma načas vynechať. Pridala som uvarené penne, premiešala, aby sa zohriali a servírovala.


Ja som si neodpustila svoju porciu posypať parmezánom.

Dobrú chuť :-)

















































utorok, 22. mája 2012

Osie hniezda s pudingom :-)

Už od rána som premýšľala čo sladké dnes napečiem. Volala mi kamarátka Olinka, že sa dnes po práci staví u mňa doma, tak som o to intenzívnejšie začala premýšľať. Hoci mi nakoniec dala "košom" (čo jej nezazlievam a prajem jej to!), medzi dverami sme si vymenili zelené "vňate": domácu rukolu za domáci kôpor ;-)  Inšpiroval ma recept na minibazar-e pudingoví slimáci. Ja som si ho však mierne upravila. Neviem ako Vy, ale ja rada pracujem s kysnutým cestom z hladkej múky. Keď ho robím z múky polohrubej, nemám pod prstami dobrý pocit, no tentokrát sa to vydarilo.

Nachystala som si: vločkové, sójové a ryžové mlieko (v každom bolo pár deci), 100g cukru kryštálového, 600g
múky polohrubej, spolu 1l mlieka, 1KL soli, kocka droždia
a 2 vanilkové pudingy.



Mlieko som dala zohrievať na puding. Odobrala som 2,5dl na kvások, pridala droždie, štipku cukru a prikryla. Do misy som nasypala múku, cukor, soľ a neskôr kvások. Vymiesila som cesto, prikryla utierkou a nechala odpočívať asi 40 minút. Puding som uvarila s 750ml mlieka a dala chladiť.



V miske som zaliala hrozienka a brusnice amarettom ;-)
Neviem z akého dôvodu bol puding riedky, tak som varila nový. Puding nevarím príliš často, ale našla som doma 1 kokosový, 1/2 karamelového a dcéra mi vo večierke kúpila zlatý klas. Tak som to skombinovala a uvarila tentokrát s kravským mliekom. Prosím Vás, ak máte niekto skúsenosť varenia pudingu zo sójového mlieka, dajte mi vedieť. Ďakujem.


Cesto som po vykysnutí rozdelila na dve časti. Každú zvlášť vyvaľkala, natrela vychladnutým pudingom, na jednu časť som nasypala hrozienka s brusnicami (amaretto som vypila :-D ).


Zrolovala a pokrájala na asi 3cm kúsky. Poukladala som ich na plech s papierom na pečenie. Rúra sa už vyhrievala.

Hniezda som piekla na 180°C 20 minút. Po upečení som ich vybrala na mriežku a nechala vychladnúť. S hrozienkami a brusnicami mi veľmi chutili. Nabudúce ich upečiem s čisto vanilkovým pudingom a pridám aj kúsky čokolády.


Dobrú chuť :-)





















































































pondelok, 21. mája 2012

Šošovicová polievka s chlebovou plackou :-)

Hoci bol vonku teplý vzduch, mne bolo akosi chladno, tak som sa rozhodla, že na zahriatie si uvarím polievku z červenej šošovice. A keďže moja dcéra strukoviny má rada tiež, bolo o večeru pre nás obidve postarané ;-)


Použila som polovicu balenia, t.j. 125g. Šošovicu som prepláchla a nechala odtiecť. Zatiaľ som si pripravila zeleninu (mladú cibuľku, mrkvu, petržlen a zeler).

Cibuľku som opiekla na olivovom oleji spolu s cesnakom a doma nasušeným majoránom. K nej som pridala nakrájanú zeleninu, chvíľu podusila, prisypala som šošovicu a zaliala 1 litrom prevarenej vody. Na miernom "plameni" sa polievka pomaly varila. K polievke som urobila chlebové placky na spôsob chlebu naan (recept som si vegánsky upravila).


Do misky som nasypala 1PL sušeného droždia s trochou cukru a 5PL teplej vody. Zakryla som tanierikom a nechala napučať asi polhodinu. Do misy som nasypala 2 hrnčeky hladkej múky, soľ, 3PL sójovej smotany na varenie, 2PL flory a kvások. Spolu som to premiešala, podľa potreby pridala asi 1,5dl teplej vody a nechala "jemnučké" cesto odpočívať. Cesto som rozdelila na 12 častí, každú vyvaľkala a dala piecť na plech s papierom na pečenie do dobre vyhriatej rúry na 250°C asi 10 minút. V rúre som upiekla 8 placiek, na suchej panvici štyri. Vždy po upečení som každú placku natrela florou a dala do termonádoby.

Polievku som dochutila soľou a majoránom a podávala s chlebovými plackami. Čerstvý majorán je pre mňa snáď najúžasnejšia bylinka (hoci bylinky milujem všetky). Kupujem si ho v kvetináči a doma nasuším. V obchodoch sušený majorán by som zakázala predávať, pretože od majoránu má ďaleko!


Tak mi chutilo, že som si naložila dvakrát ;-)

Dobrú chuť :-)

















































































































nedeľa, 20. mája 2012

Noc múzeí a galérií, 19. 05. 2012 :-)

Táto noc je už každoročnou tradíciou niekoľko rokov, my sme sa na nej zúčastnili však prvýkrát. Išli sme s našimi priateľmi, ktorí sa zúčastňujú pravidelne. Tánička http://desfragmentes.blogspot.com/ mala pripravenú trasu, čo znamenalo, že nič podstatné a veľmi zaujímavé nám nemohlo uniknúť.

http://www.citylife.sk/festival/noc-muzei-a-galerii-bratislava-2012-19-5

 Začali sme bez detí, partia troch žien ja, Táňa a Tonka s mladým mužom Miškom :)

Za zakúpenú vstupenku sme zaplatili 1,50 Eur a bola vstupenkou aj do ďaľších múzeí a galérií. Od 19 do 24 hod. vstupenka slúžila aj ako lístok na MHD.

 Najprv sme sa zastavili v Múzeu obchodu v Podunajských Biskupiciach. Je to síce mimo mesta-centra, ale všetci Vám odporúčame ísť sa tam pozrieť. Pre naše ročníky a vyššie je to skvelé miesto na zaspomínanie si "detských čias". My sme si zaspomínali a zasmiali sme sa tiež :-))))))))))





 Reklama na mýdlo "třimuži" úplne bezchybná ;-) (chcela by som poznať tých troch mužov :-DDD )


Ďaľšia reklama na Hašlerky, ktoré rozdrtia Váš kašeľ či na zubnú pastu Nivea (túto pastu si ja nepamätám) a mnoho ďaľších. Ak chcete na chvíľu omladnúť aspoň duchom, môžete sa vybrať na návštevu Múzea obchodu už budúci víkend, my sme sa bavili.

A v meste prehliadok sme pokračovali my ženy samé. Predtým sme sa však "posilnili" a dopriali si nejaké maškrty ;-)


Táničkin dezert mi tu chýba, ale ona má včerajší deň - večer tiež zdokumentovaný, tak si ho môžete pozrieť u nej na blogu:

http://desfragmentes.blogspot.com/2012/05/noc-muzei-galerii-2012.html?showComment=1337548887124#c2056168940137210992

Na Hviezdoslavovom nám. je výstava fotografií - plagátov Úsmev ako dar. Veľmi milé a zábavné. Darujte deťom aj Vy dôvod na úsmev :-)


http://www.usmev.sk/








V CT galérii na Panskej ul. sme pozreli viaceré expozície. Budem vravieť za seba: obrazy boli na môj vkus priveľmi abstraktné a nechápajúce (tým však nechcem povedať, že boli zlé či bez umeleckej hodnoty, odborník určite nie som).







"Zrkadlová sieň" s knihami bola úžasná (ďaľší tip na návštevu ;-) )


http://www.sclerosis-multiplex.sk/
Združenie Nádej SM pripravilo opäť stretnutie svojich členov ale i nečlenov (ďaľšia každoročná tradícia), tentokrát sa konalo na Hviezdoslavovom námestí (my sme sa minulý rok zúčastnili v River park). Bolo si možné zakúpiť aj krásne zaváraninové fľaše "ozdobené" servítkovou technikou, napr. na sušené hríby.

A už sa k nám pridali aj Táničkine deti: Kika a Luki, ktorý nám "zajojoval" a išlo mu to výborne :)
Zároveň sme sa presunuli do SNG (Slovenskej národnej galérie), kde naša prehliadka galériami mesta BA pokračovala.
Po celé leto (už odteraz) až do októbra je pre Vás pripravená nová oddychová zóna v centre mesta: miesto na hry (veľké šachy), občerstvenie, piknik či kultúrne podujatia počas celého leta. V sieťkach na stromoch či plážových ležadlách si môžete prečítať aj nejakú dobrú knihu :)





Skvelý projekt s "knihami". Keby som dávala pozor pri "prezentácii", povedala by som Vám viac ;-)
Tento projekt je výlučne projektom SNG, môže mať niekoľko veľa "podôb" - podľa vytlačenia a uloženia "kníh na policiach". Každý návštevník si môže zapísať svoju obľúbenú alebo aj "vymyslenú" knihu, ktorú by rád prečítal. Ja s Táňou sme si napísali svoje food-blogy, Tonka sa práve vrátila z Paríža, jej kniha sa volá "Návrat z Paríža".


Posilnení zákuskom, čokoládou a kávou vo výbornej čokoládovni na Michalskej sme išli na Michalskú vežu, kde sa k nám pridala už aj Terka (od rána anketne brigádovala).


Počasie nám prialo, tak aj výhľad bol prekrásny. Naposledy som tu bola ako dieťa.
V Mirbachovom paláci sme si prezreli aktuálne expozície a dopozerali aj posledné dve minúty zápasu hokeja Česko - Slovensko a spoločne sa tešili z výsledku. Aj slzičky mi vyhŕkli :)

Smerovali sme k Starej radnici...



Na nádvorí Starej radnice predávali krásne výrobky, Tonka si urobila radosť obrusom a vrecúškom levandule. Absolvovali sme aj "pár" schodov a tešili sa z ďaľšej vyhliadky na BA.


Na prednáške "Ako sa rodia strašidlá" (pre dospelých), nám pani doktorka rozprávala o vampíroch (skutočne existujúcich). Vedeli ste o protivampírskych technikách v minulosti? Napr. pri pochovávaní ľudí, ktorých podozrievali z upírstva, hlavu oddeľovali od trupu a niekedy ju položili k nohám. Alebo ruky zviazali za chrbátom. Do truhly sa zvykol dávať aj cesnak či mak do úst.

Terka a Kika absolvovali "turistický chodník" mestom BA (Stará radnica - Obchodná ul. - Račianske mýto - Hodžovo nám.) a pridali sa k nám. Posledná prehliadka sobotňajšieho dňa nás čakala v Múzeu Dopravy.

A previezli sme sa aj na parnom rušni ALBATROS, poslednom z 15-tich kusov na svete! Je poháňaný vodou a uhlím a dosahuje rýchlosť až 120km/h. Vnútri teploty dosahujú aj 60°C. Bol to pre nás zážitok, tak ako celé popoludnie.

A ja sa pýtam: "Táni, kam pôjdeme nabudúce???", už teraz sa veľmi tešííííííííím :-)))