sobota 26. mája 2012

Barbari (perzský sezamový chlieb) :-)

Tento ľahký chrumkavý chlebík je v Iráne obľúbený ako súčasť raňajok, najmä s rozdrobeným bielym syrom a čerstvými bylinkami. Ak sa pripraví s mliekom namiesto vody a posype sa nie sezamom, ale cukrom, nazýva sa širmal a chutí najmä deťom :)

Ďaľší chlieb z mojej veľmi obľúbenej knihy CHLIEB. Myslím, že na prípravu je jednoduchý a kým bude kysnúť, môžete si nerušene pozrieť svoj obľúbený film...

Budete potrebovať:
1KL medu (použila som agáve)
325ml teplej vody
2KL sušeného droždia
500g hladkej múky T650
1 1/2KL soli
2PL olivové oleja + na potretie
2KL sezamových semien

Agáve rozputite v mise so 175ml vody a vsypte kvasnice. Nechajte 5 minút, pomiešajte, aby sa kvasnice rozpustili.

Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ. V strede urobte jamku a dajte do nej rozpustené kvasnice. Vareškou primiešajte toľko múky, aby ste vytvorili redšie cestíčko. Misu prikryte utierkou a nechajte stáť asi 20 minút, kým cestíčko nenarastie a nezačne bublať. Prilejte do jamky polovicu zvyšnej vody a olivový olej. Zmiešajte so zvyšnou múkou. Ak treba pridajte vodu, a vytvorte pekné vlhké cesto.


Cesto preložte na zľahka pomúčenú plochu. Mieste asi 10 minút, kým cesto nie je hladké, lesklé a pružné. Cesto vložte do misy vytretej olejom, pootáčajte ho, aby sa pokrylo olejom, a prikryte utierku. Nechajte kysnúť 1 1/2 - 2 hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem. Potom ho zrazte a nechajte 10 minút odpočívať.


Rozdeľte cesto na štyri rovnaké časti. Vytvarujte z nich okrúhle bochníky s priemerom 12cm s hrúbkou 2,5cm. Prikryte utierkou a nechajte odpočívať 45 minút, kým nezdvojnásobia svoj objem.


Plech poprášte múkou a ohrejte asi 15 minút v rúre, aby boli veľmi horúce. Prstami urobte na povrchu bochníkov asi 2cm hlboké jamky.


Potrite olivovým olejom a posypte sezamom. Položte bochníky na horúci plech a pečte v rozohriatej rúre asi 20 minút pri 220°C, kým nebudú zlatisté a po poklopaní na spodok nevydávajú dutý zvuk.


Nechajte vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť :-)






































































































2 komentáre: