utorok 10. apríla 2012

Hruškový koláč :-)

Recept na hruškový koláč sme "zachytili" s rodičmi na jednom TV kanáli. Na prvý pohľad som si zamilovala hrušky s karamelom. Keď som koláč piekla prvýkrát, bol síce veľmi dobrý, ale akýsi "maslový", pretože "niekto" (s maminou sme to zvalili na otca ;-) ) nadiktoval zlú gramáž masla (až 300g) = uvedomila som si to až pri pečení, keďže som ho o dosť predĺžila. Včera som piekla koláč druhýkrát a pomer masla som si upravila. Bol ešte lepší ako ten prvý (kolegyniam veľmi chutil!), ale mám pocit, že to stále nie je ono. Mne sa zdá sladký akurát, synovcovi málo. K porcii by sa mi hodila - sa mi žiadala čerstvo vyšľahaná šľahačka bez cukru. Nabudúce vyskúšam s ňou a myslím, že už budem spokojná ;-)



Očistíme 4 tvrdšie hrušky, vykrojíme striedku a rozštvrtíme. Maslo rozpustíme na panvici, pridáme štvrťky hrušiek, zasypeme 3PL trstinového cukru a necháme zredukovať na karamel. Odstavíme. V mise vyšľaháme 150g masla s 200g kryštálového cukru, postupne pridávame a zašľahávame 4 vajcia, 200g polohrubej múky s 2KL prášku do pečiva a 1,5KL mletej škorice. Zmes "nalejeme" do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a uhľadíme. Navrch uložíme hrušky a zalejeme karamelom (presne tento pohľad som si zamilovala). Dáme piecť do vyhriatej rúry na 160°C 40 minút. Po vybratí necháme postáť aspoň 15 minút, uvoľníme "obruč" a môžeme aj jemne posypať práškovým cukrom. Mne osobne koláč chutí omnoho viac až na druhý deň.

Dobrú chuť :-)

Ps: zabudla som dodať, že zvyšné hrušky (tie 4 štvrtinky zjem s karamelom len tak) ;-)





























2 komentáre:

  1. podla mna vyzera skvele a urcite tak aj musi chutit .-)
    odskusam tento tvoj kolacik veru :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak to sa teším, Táni :-) . Mne je sladký (nie však presladený) a tá šľahačka bez cukru v spojitosti s hruškovým koláčom by ulahodila mojím chuťovým pohárikom. Zabudla som ju kúpiť, tak nabudúce :)))

    OdpovedaťOdstrániť