piatok 6. apríla 2012

Focaccia farcita (plnený taliansky chlieb) :-)

Na tieto focaccie sa mi zbiehajú slinky odkedy som si kúpila knihu Chlieb. Vždy mi doma chýbali nejaké ingrediencie, ale dnes som si povedala: dosť! Napísala som si zoznam, aby mi nič neuniklo a s kamarátkou som sa vybrala na nákup. Pokiaľ si tento "chlieb" budete chcieť upiecť, potrebujete:

2KL sušených kvasníc
350ml vody
500g hladkej múky
3PL olivového oleja

Na náplň a posýpku:
100g nadrobenej gorgonzoly
100g mozzarelly nakrájanej na plátky
100g mozzarelly nakrájanej na kocky
200g kokteilových rajčín
čerstvé bazalkové listy
40g rukoly
vetvičky čerstvého rozmarínu
hrubú soľ
čierne mleté korenie
4PL olivového oleja

Kvasnice vsypte do nádoby s 200ml vody. Nechajte 5 minút, aby sa kvasnice rozpustili. Pomiešajte. Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ. V strede urobte jamku a vlejte do nej rozpustené kvasnice a olej. Zmiešajte s múkou. Pridajte zvyšnú vodu a vytvorte mäkké lepkavé cesto. Mieste asi 10 minút, kým nie je hladké, lesklé a mäkké. Podľa potreby pridajte múku. Cesto vložte do olejom vytretej misy a prikryte utierkou. Nechajte 1,5 - 2 hodiny kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. Cesto zrazte a rozdeľte na 4 rovnaké časti, vyformujte gule a necháme 10 minút odpočívať.


Rúru rozohrejte na 200°C. Na plech poukladajte 200g kokteilových rajčín, pokvapkajte lyžicou olivového oleja. Posypte soľou, mletým čiernym korením, pečte asi 20 minút.Vyvaľkajte 2 gule do pozdĺžneho tvaru a preložte na plech s papierom na pečenie. Na jednu časť dajte na plátky nakrájanú mozzarellu, gorgonzolu a bazalku. Na druhú časť mozzarellu na kocky, rajčiny a rukolu. Obidve časti prikryte druhou rozvaľkanou časťou cesta. Prikryte utierkou a nechajte dokysnúť 30 minút.
Končekmi prstov jemne stlačte povrch cesta, aby vznikli jamky hlboké 1cm. Posypte soľou, pridajte lyžicu olivového oleja a rozmarínové lístky. Pečte v rozohriatej rúre na 200°C asi 30-45 minút do zlatista (sledujte).


Po upečení pokvapkajte zvyšným olejom a podávajte.


Dobrú chuť :-)





















4 komentáre:

  1. toto sa mi dosť páči , mňam, plnenú foccaciu som ešte nerobila :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem :). Martinka, viac som sa tešila na tú syrovú, no vo finále mi viac chutila paradajková. Chystám sa urobiť ešte plnenú s fetou, čiernymi olivami a červenou cibuľou.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Keď si ho skopírujete, určite vytlačiť pôjde :)

    OdpovedaťOdstrániť